2020 Fiscal Year Final Research Report
Exploration study on visceral fat suppressing components in a new functional food, red alga Palmaria mollis
Project/Area Number |
19K20144
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Mie University |
Principal Investigator |
Nakayama Hiroko 三重大学, 地域イノベーション学研究科, 研究員 (20831085)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 抗肥満作用 / 天然物 / ゼブラフィッシュ / マウス / 機能性食品 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we elucidated the anti-obesity components and their mechanisms of action in the red alga Palmaria mollis using zebrafish and mouse adipocyte systems. The PM was fractionated in various solvents to identify extracts that inhibit visceral fat accumulation well. After that, 10 more fractions were prepared and then examined using zebrafish, and the components in the most effective ones were identified using LC-MS and NMR. The mechanism of anti-obesity action of this component was found to be the same as that of PM, which I have reported, regulating pparg expression and affecting adipocyte differentiation.
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Free Research Field |
天然物、実験動物学/ゼブラフィッシュ
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
肥満は生活習慣病の重大なリスク因子であり,その解決に向けては世界的にも大きな関心が寄せられている。肥満治療では食事療法・運動療法が主となるが,これらの効果が期待できない場合,抗肥満薬による治療が行われる。しかし,ほとんどの抗肥満薬には副作用が伴っており,副作用が少ない天然物による肥満治療への期待が大きくなっている。本研究では、天然物である紅藻Palmaria mollisに含まれている成分の抗肥満作用メカニズムを明らかにしたことにより、機能性食品として期待できる。
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