2019 Fiscal Year Final Research Report
Broad-host-range bacteriophage EscoHU1 infecting Enterohemorrhagic Escherichia coli: characterization, infection mechanism, and application for food safety
Project/Area Number |
19K21155
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Project/Area Number (Other) |
18H06015 (2018)
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund (2019) Single-year Grants (2018) |
Review Section |
0603:Forestry and forest products science, applied aquatic science, and related fields
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Research Institution | Hokkaido University |
Principal Investigator |
Yamaki Shogo 北海道大学, 水産科学研究院, 助教 (20824337)
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Project Period (FY) |
2018-08-24 – 2020-03-31
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Keywords | バクテリオファージ / 食品衛生 / 食品微生物 / 微生物制御 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, broad-host-range bacteriophage EscoHU1 was characterized and investigated as an antimicrobial agent for the control of foodborne pathogens such as Escherichia coli and Salmonella enterica. EscoHU1 has head and tail structures, and this phage belongs to family Siphoviridae that has a long and flexible tail. In challenge tests using beef and milk, EscoHU1 reduced viable cell counts of E. coli, but did not reduce that of S. Typhimurium. The results from this study suggest that EscoHU1 has potential as the antimicrobial agent for the control of E. coli in contaminated food.
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Free Research Field |
食品微生物
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品の安全・安心は人々の健康を根底から支え,食品に求められる重要な要素のひとつである。特に,腸管出血性大腸菌やサルモネラによる食中毒は世界で問題となり,効果的な対策が常に求められてきた。本研究で用いたバクテリオファージ(ファージ)は細菌に特異的に感染するウイルスであり,既に欧米の一部では食品にファージを利用することが認可されている。研究に使用したファージEscoHU1は腸管出血性大腸菌とサルモネラの両方に感染し,特に食品を利用した試験では腸管出血性大腸菌の生菌数を効果的に減少させた。今後,両細菌を食品より殺菌するためにEscoHU1の利用が有効な手法となることが期待される。
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