• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2022 Fiscal Year Annual Research Report

Comprehensive and cross-regional studies on fermented foods in traditional societies

Research Project

Project/Area Number 19K21662
Research InstitutionNagoya University

Principal Investigator

横山 智  名古屋大学, 環境学研究科, 教授 (30363518)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 藤本 武  富山大学, 学術研究部人文科学系, 教授 (20351190)
山本 宗立  鹿児島大学, 総合科学域総合研究学系, 准教授 (20528989)
Project Period (FY) 2019-06-28 – 2023-03-31
Keywords発酵食 / 伝統食 / 食文化
Outline of Annual Research Achievements

名古屋大学博物館 第28回特別展『世界の発酵食をフィールドワークする』を2022年3月22日から9月24日まで開催した。特別展では展示に関係した研究者による講演会を開催し、本科研の代表者の横山と分担者の藤本と山本が講演を実施し、一般市民の参加者と意見交換を実施した。
2020年春からCOVID-19の影響で海外調査が実施できなかった。しかし、2022年6月以降は徐々に調査ができる環境になった。2022年度は、タイ東北部ナコーンパノム県における魚介類調味料の発酵食調査、インドネシア・アンボン島におけるダイズ発酵食品(テンペ)およびサトウヤシの蒸留酒(ソピ)の調査、ラオスにおける麹および米の醸造酒・蒸留酒に関する現地調査、そして西アフリカのガーナにおけるアフリカ納豆とも称されるヒロハフサマメノキ(Parkia biglobosa)を原料とした発酵調味料ダワダワの製法やその変化、地域で重要なピトと呼ばれるローカルビールの製法等の調査を実施することができた。

  • Research Products

    (11 results)

All 2023 2022 Other

All Int'l Joint Research (2 results) Journal Article (2 results) (of which Open Access: 2 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results) Book (2 results)

  • [Int'l Joint Research] 国立農林業研究所(NAFRI)(ラオス)

    • Country Name
      LAOS
    • Counterpart Institution
      国立農林業研究所(NAFRI)
  • [Int'l Joint Research] Pattimura University(インドネシア)

    • Country Name
      INDONESIA
    • Counterpart Institution
      Pattimura University
  • [Journal Article] Introduction to the Supplementary Issue "Progress in African Food Culture Research"2023

    • Author(s)
      FUJIMOTO Takeshi, FUJIOKA Yuichiro and SATO Yasuaki
    • Journal Title

      African Study Monographs, Supplementary Issue

      Volume: 61 Pages: 1-5

    • Open Access
  • [Journal Article] Cultivating in the Indigenous Way, Eating in the National Way:Changing Food and Identity among the Malo, Southwestern Ethiopia2023

    • Author(s)
      FUJIMOTO Takeshi
    • Journal Title

      African Study Monographs, Supplementary Issue

      Volume: 61 Pages: 41063

    • Open Access
  • [Presentation] ラオスの麹・醸造酒・蒸留酒に関する予備的調査2023

    • Author(s)
      山本宗立,横山 智,Khamla SENGPHAXAYALATH,Daosavanh BOUNPHANOUSAY
    • Organizer
      日本熱帯農業学会第133回講演会
  • [Presentation] Sharing Agricultural Horses: Memories of a Particular Human: Animal Relationship in Rural Japan2022

    • Author(s)
      FUJIMOTO Takeshi
    • Organizer
      2022 Annual Meeting of East Asian Anthropological Association
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 東南アジアの酒文化―特に餅麹と壺酒について―2022

    • Author(s)
      山本宗立
    • Organizer
      名古屋大学博物館 第28回特別展 世界の発酵食をフィールドワークする 第1回特別展関連講演会
    • Invited
  • [Presentation] 酸っぱいのに酸っぱくない? エチオピアのユニークな発酵食文化2022

    • Author(s)
      藤本 武
    • Organizer
      名古屋大学博物館 第28回特別展 世界の発酵食をフィールドワークする 第5回特別展関連講演会
    • Invited
  • [Presentation] アジアの納豆から日本の納豆を捉えなおす2022

    • Author(s)
      横山 智
    • Organizer
      名古屋大学博物館 第28回特別展 世界の発酵食をフィールドワークする 第7回特別展関連講演会
    • Invited
  • [Book] 世界の食文化の多様性をどのように理解すれば良いのだろうか. 横山 智, 湖中真哉, 由井義通, 綾部真雄, 森本 泉, 三尾裕子編 2023.『フィールドから地球を学ぶ: 地理授業のための60のエピソード』2023

    • Author(s)
      横山 智
    • Total Pages
      138
    • Publisher
      古今書院
    • ISBN
      978-4772271554
  • [Book] 気候と食文化. 山川修治・江口 卓・高橋日出男・常盤勝美・平井史生・松本 淳・山口隆子・山下脩二・渡来 靖編『図説 世界の気候事典』2022

    • Author(s)
      横山 智
    • Total Pages
      430
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      978-4254161328

URL: 

Published: 2023-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi