2021 Fiscal Year Final Research Report
Plant-human communication by plant volatile compounds and its application for prolonging the shelf life of leafy vegetables
Project/Area Number |
19K22348
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
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Research Institution | Kobe University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
吉田 誠 神奈川県農業技術センター, 生産環境部, 課長 (20503650)
山内 靖雄 神戸大学, 農学研究科, 准教授 (90283978)
曽我 綾香 神奈川県農業技術センター, 生産環境部, 主任研究員 (60503638)
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Project Period (FY) |
2019-06-28 – 2022-03-31
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Keywords | みどりの香り / トランス-2-ヘキセナール / シス-3-ヘキセニルアセテート / 黄化 / 病原菌抵抗性 |
Outline of Final Research Achievements |
The effects of artificial exposure to green leaf volatiles (GLVs) on yellowing, quality deterioration, and pathogen resistance of green leaves were investigated. Results showed that trans-2-hexenal has a harmful effect, whereas cis-3-hexenyl acetate has a favorable influence in reducing yellowing and weight loss, and improving resistance against Colletotrichum higginsianum.
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Free Research Field |
ポストハーベスト工学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
みどりの香りを外因的に施与することにより、緑葉に対して錯覚的なフィードバック制御を生じさせ、黄化の抑制や病原抵抗性の向上など、品質保持に好ましい効果を得ることができることを明らかにした。今後、産物毎の最適濃度の探索や作用メカニズムの解明が進めば、植物が本来内在する物質であるがゆえに、フードサプライチェーンで受容される新規の鮮度保持剤(ポストハーベスト農薬)としての用途が期待される。
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