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2008 Fiscal Year Annual Research Report

食品香気成分と心身ストレス及び情動制御に関する研究

Research Project

Project/Area Number 20300246
Research InstitutionUniversity of Shizuoka

Principal Investigator

横越 英彦  University of Shizuoka, 食品栄養科学部, 教授 (70109320)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 寺島 健彦  浜松大学, 健康科学部, 助教 (00398356)
早瀬 和利  愛知教育大学, 教育学部, 教授 (10144180)
新保 真理  埼玉県立大学, 保健医療福祉学部, 講師 (20300139)
Keywords柑橘香気成分 / 抗ストレス / 情動解析 / 緑の香り / アロマテラピー / ハーブエキス
Research Abstract

柑橘香気成分の脳内神経伝達物質放出制御に関する研究
脳切片浸漬法を用いて、ストレス負荷による細胞外の神経伝達物質の変動を解析した。足裏電気刺激により、扁桃体からの5-HT放出は抑制され、レモン精油は、この変化を改善した。ただし、この作用は、s-リモネンよりs-ペリリルアルコールの方が強かった。
「緑の香り」成分の脳内神経伝達物質放出制御に関する研究
脳微小透析法(Brain Microdialysis)による解析と、脳切片灌流法(Superfusion)による解析を行った。植物表皮揮発物をラットにかがせることにより、脳の幾つかの部位モノアミン量を測定した。また、植物に含まれる香気成分を分析した結果、pentanal, hexanal, acetic acid, 1,4-bis(1, 1-dimethylethyl)benzene, 2H-pyran-2-one, tetrahydro-6,6-dim, pentane, noneralなど多く存在する。量的に多いhexanalについて検討した。脳切片灌流法(Superfusion)にて、hexanalの投与量と神経伝達物質(ドーパミン)の放出量との相関を解析した。Hexanalのこの作用について、GABAレセプターなどの関与を検討した。これらの生理作用が明確になれば、植物の香りを利用した抗ストレス・リラクゼーション効果を持つ素材としての利用が考えられる。
その他の品香気成分の脳内神経伝達物質放出制御に関する研究
現在、検討中の各種食品香気成分(例えば、ラベンダー、ジャスミン、2-フェニルエタノール、ダマセノンなど)の脳内神経伝達物質への影響を解析している。

  • Research Products

    (20 results)

All 2009 2008 Other

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 10 results) Presentation (3 results) Book (6 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Effect of quantity and quality of dietary protein on choline acetyltransferase and nerve growth factor, and their mRNAs in the cerebral cortex and hippocampus of rats.2009

    • Author(s)
      Tujioka, K., Shi, X., Ohsumi M., Tuchiya, T., Hayase, K., Uchida, T., Ikeda, S., Morishita, A., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Amino. Acids 36(1)

      Pages: 13-9

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Theanine, γ-glutamylethylamide, a unique amino acid in tea leaves, modulates neurotransmitter concentrations in the brainstriatum interstitium in conscious rats.2009

    • Author(s)
      Yamada, T., Terashima, T., Kawano, R., Furuno, R., Okubo, T., Juneja, L. . R., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Amino. Acids 36(1)

      Pages: 21-7

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of flavor components in lemon essential oil on physical or psychological stress.2008

    • Author(s)
      Fukumoto, S., Morishita, A., Furutachi, K., Terashima, T., Nakayama, T., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Stress & Health 24

      Pages: 3-12

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of direct exposure of green odor components on dopamine release from rat brain striatal slices and PC12 cells.2008

    • Author(s)
      Kako, H., Fukumoto, S., Kobayashi, Y., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Brain. Res. Bull 75(5)

      Pages: 706-712

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Ookawa, K., Mochizuki, K., Yokogoshi, H. : Effect of repeated stress in early childhood on the onset of diabetes mellitus in male Spontaneously Diabetic Torii rats.2008

    • Author(s)
      Ookawa, K., Mochizuki, K., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      J. Vet. Med. Sci. 70(2)

      Pages: 145-151

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The growth hormone affects the brain protein synthesis rate in hypophysectomized aged rats.2008

    • Author(s)
      Ohsumi, M., Tujioka, K., Hayase, K., Nagata, S., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      J. Nutr. Sci. Vitaminol. 54(1)

      Pages: 76-81

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effects of theanine, a unique amino acid in tea leaves, on memory in a rat behavioral test.2008

    • Author(s)
      Yamada, T., Terashima, T., Okubo, T., Juneja, L. R., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem. 72(5)

      Pages: 1356-1359

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Administration of theanine, a unique amino acid in tea leaves, changed feeding-relating components in the serum and feeding behavior in rats2008

    • Author(s)
      Yamada, T., Nishimura, Y., Sakurai, T., Terashima, T., Okubo, T., Juneja, L. R., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem. 72(5)

      Pages: 1352-1355

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Role of estrogen receptors and aromatase on brain protein synthesis rates in ovariectmized female rats fed genistein.2008

    • Author(s)
      Lyou, S, Kawano, S., Yamada, T., Okuyama, S., Terashima, T., Hayase, K., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Nutr. Neurosci. 11(4)

      Pages: 155-160

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of dietary docosahexaenoic acid connecting phospholipids on the lpid peroxidation of brain in mice.2008

    • Author(s)
      Hiratsuka, S., Ishihara, K., Kitagawa, T., Wada, S., Yokogoshi. H.
    • Journal Title

      J. Nutr. Sci., Vitaminol. 54(6)

      Pages: 501-506

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 香気成分ヘキサナールによるPC12細胞からのドーパミン放出調節にかかわる因子の解析2008

    • Author(s)
      小林葉子, 加古大也, 横越英彦
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学坂戸キャンパス(埼玉)
    • Year and Date
      20080502-20080504
  • [Presentation] Studies of L-Theanine on Nutritional-Physiological Functions - Mechanism of Action and Neurochemistry Theanine and the Brain2008

    • Author(s)
      Hidehiko Yokogoshi
    • Organizer
      LIPTON INSTITUTE OF TEA
    • Place of Presentation
      City College in NewYork
    • Year and Date
      2008-09-16
  • [Presentation] s-Limonene and s-Perillyl Alcohol Attenuated the Dementia Induced by Scopolamine2008

    • Author(s)
      周 文駿, 福本修一, 横越英彦
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学坂戸キャンパス(埼玉)
    • Year and Date
      2008-05-03
  • [Book] ストレスの科学と健康2008

    • Author(s)
      横越英彦
    • Total Pages
      175-179
    • Publisher
      共立出版
  • [Book] 紅茶の保健機能と文化2008

    • Author(s)
      横越英彦
    • Total Pages
      246-254
    • Publisher
      (株)アイ・ケイコーポレーション
  • [Book] 脳と栄養ハンドブック2008

    • Author(s)
      横越英彦
    • Total Pages
      269-275
    • Publisher
      (株)サイエンスフォーラム
  • [Book] ネオエスカ「代謝栄養学」2008

    • Author(s)
      横越英彦
    • Total Pages
      1-4、159-176、193-202
    • Publisher
      同文書院
  • [Book] 食品シリーズ「アミノ酸の科学と最新応用技術」2008

    • Author(s)
      横越英彦
    • Total Pages
      246-254
    • Publisher
      (株)シーェムシー出版
  • [Book] 新材料・新素材シリーズ「竹の基礎科学と高度利用技術」(分担)2008

    • Author(s)
      横越英彦
    • Total Pages
      179-187
    • Publisher
      (株)シーェムシー出版
  • [Remarks]

    • URL

      http://sfns.u-shizuoka-ken.ac.jp/nutrbioc/index.html

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Published: 2010-06-11   Modified: 2016-04-21  

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