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2010 Fiscal Year Self-evaluation Report

Resistant starch type-4 (RS-4) as dietary fiber source : Evaluationand mechanism of nutritional and physiological function of RS-4

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 20380077
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

EBIHARA Kiyoshi  Ehime University, 農学部, 教授 (90036492)

Project Period (FY) 2008 – 2011
Keywordsレジスタントスターチ-タイプ4(加工澱粉) / 消化性 / エネルギー値 / 耐糖能グリセミックインデクッス / 消化管ホルモン / 消化管免疫
Research Abstract

(1)レジスタントスターチ・タイプ4(RS-4)の栄養・生理機能について検討し、食物繊維としての位置付けおよび役割を明らかにする。
(2)RS-4の物理的および化学的特性と栄養・生理機能の関係について明らかにする。
上記の2項日を達成することにより、新規機能性食品の開発を目指す。

  • Research Products

    (20 results)

All 2010 2009 2008 2007

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (15 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Resistant starch type 4, cross-linked Phosphate starch and hydroxypropyl distarch phosphate attenuate rapid glycemic response in men.2010

    • Author(s)
      achibe M, Oga H, Nishibata T, Ebihara K.
    • Journal Title

      Jpn Pharmacol Ther 38

      Pages: 731-736

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluation of Nondigested carbohydrates in hydroxypropylated tapioca starch.2010

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Nishibata K, Kishida T, Ebihara K.
    • Journal Title

      J Food Sci 75

      Pages: H1-H4

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Hydroxypropylated tapioca starch retards the development of insulin resistance in KKAy mice, a type 2 diabetes model, fed a high-fat diet.2009

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Sugano S, Kishida T, Ebihara K.
    • Journal Title

      J Food Sci 74

      Pages: H232-H236

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice.2009

    • Author(s)
      Kato R, Tachibe M, Sugano S, Kishida T, Ebihara K.
    • Journal Title

      J Food Sci. 74

      Pages: H86-H96

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Resistant starch-type 4含有食品の安全性と生理効果2010

    • Author(s)
      立部誠、風岡拓磨、海老原清、山本國夫
    • Organizer
      第15回日本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2010-11-22
  • [Presentation] RS4の消化性は飼料澱粉の食餌歴に影響される2010

    • Author(s)
      田乃利旭、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2010-11-06
  • [Presentation] 化学修飾デンプンの生理作用は修飾方法に影響される2010

    • Author(s)
      樫原彩、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2010-11-06
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの消化管ホルモン応答に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      結石倫世、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2010-11-06
  • [Presentation] レジスタントスターチ2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Organizer
      第21回食品ハイドロコロイドシンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2010-05-21
  • [Presentation] ハイアミロースコーンスターチ、ヒドロキシプロピルハイアミロースの栄養生理効果に関する研究2009

    • Author(s)
      大川佑治、立部誠、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部、日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部、日本食品科学工学会西日本支部合同支部大会
    • Place of Presentation
      那覇
    • Year and Date
      2009-10-31
  • [Presentation] II型糖尿病モデルラット(KKAyマウス)の耐糖能に及ぼすHPSの作用~高脂肪食における検討~2009

    • Author(s)
      大川佑治、加藤良、岸田太郎、海老原清、立部誠
    • Organizer
      第14回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-25
  • [Presentation] Resistant starch type-4の発酵性とカロリー評価2009

    • Author(s)
      立部誠、大賀浩史、田代晃一、西端豊英、海老原清
    • Organizer
      第14回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-24
  • [Presentation] Resistant starch type-4がヒト血糖値に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      大賀浩史、田代晃一、立部誠、西端豊英、海老原清
    • Organizer
      第14回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-24
  • [Presentation] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice.2009

    • Author(s)
      海老原清
    • Organizer
      19^<th> International Congress of Nutrition.
    • Place of Presentation
      Bangkok
    • Year and Date
      2009-10-06
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの耐糖能改善効果の要因~Gastric emptying消化管ホルモンの経時応答2008

    • Author(s)
      加藤良、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第13回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-11-22
  • [Presentation] リン酸架橋デンプンの脂質代謝に及ぼす架橋度の影響2008

    • Author(s)
      大川佑治、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第22回講演会
    • Place of Presentation
      鳥取
    • Year and Date
      2008-11-07
  • [Presentation] Hydroxypropyl starch (HPS)の消化性と耐糖能に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      加藤良、岸田太郎、海老原清、立部誠、西端豊英、菅野祥三
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      埼玉
    • Year and Date
      2008-05-03
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの耐糖性改善効果2007

    • Author(s)
      加藤良、岸田太郎、海老原清、立部誠、菅野祥三
    • Organizer
      第11回日本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2007-11-10
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンに含まれる難消化性成分の性質2007

    • Author(s)
      西端豊英、田代晃一、立部誠、加藤良、海老原清
    • Organizer
      第11回日本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2007-11-10
  • [Book] ルミナコイド研究のフロンティア:食物繊維・オリゴ糖・レジスタントスターチの最新研究動向(レジスタントスターチータイプ4と低エネルギー食品)2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Total Pages
      268(246-260)
    • Publisher
      建帛社

URL: 

Published: 2012-02-13   Modified: 2016-04-21  

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