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2010 Fiscal Year Self-evaluation Report

Studies on the functional components in pulses and their applications

Research Project

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Project/Area Number 20500730
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionKobe Gakuin University

Principal Investigator

YOSHIDA Hiromi  Kobe Gakuin University, 栄養学部, 教授 (80068254)

Project Period (FY) 2008 – 2011
Keywords食と栄養 / 食品生体機能 / 生活習慣病 / 脂質の分子種特性 / 栄養学・食育
Research Abstract

(1)野菜的要素の高い雑豆類は、多品種であり世界各地で栽培されて食料資源の1つとして多量に消費されている。しかし、その機能特性については脂質成分を含めて不明な点が多く、これまでに十分に検討されてこなかった。我々は、これまでに得られた研究成果を踏まえて、雑豆類を含む豆類から機能性成分を検索し、その応用開発を目的として企画した。
(1)雑豆類の抗酸化成分、脂質成分の特徴および脂肪酸の分布特性を明らかにし、トリアシルグリセン並びにリン脂質の脂肪酸位置分特性を解明する。
(2)雑豆類のトリアシルグリセリンの分子種特性を明らかにし、これらの分子種特性を各種雑豆類間で比較検討する。
(3)実際上の観点から雑豆類の加工・調理に伴う機能性成分に対する影響の解明を実施する。

  • Research Products

    (10 results)

All 2010 2009 2008

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (5 results)

  • [Journal Article] Tocopherol distributions and triacylglycerol molecular species in broad beans.2010

    • Author(s)
      Hiromi Yoshida, Yuka Tomiyama, Yoshiyuki Mizushina
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 16

      Pages: 409-416

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Regiospecific profiles of fatty acids in triacylglycerols and phospholipids from adzuki beans (Vigna angularis).2010

    • Author(s)
      Hiromi Yoshida, Yuka Tomiyama, Naoko Yoshida, Kyoko Shibata, Yoshiyuki Mizushina
    • Journal Title

      Nutrients 1

      Pages: 49-59

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Regiospecific distribution of fatty acids in triacylglycerols and phospholipids from broad beans (Vicia faba).2009

    • Author(s)
      Hiromi Yoshida, Yuka Tomiyama, Naoko Yoshida, Yoshiyuki Mizushina
    • Journal Title

      European Journal of Lipid Science and Technology 111

      Pages: 386-391

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Fatty acid distrubition in triacylglycerols and phospholipids of broad beans (Vicia faba).2009

    • Author(s)
      Hiromi Yoshida, Masayuki Saiki Yuka Tomiyama, Naoko Yoshida, Yoshiyuki Mizushina
    • Journal Title

      Food Chemistry 112

      Pages: 924-928

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Profiles of lipid components, fatty acid compositions and triacylglycerol molecular species of adzuki beans (Vigna angulari).2009

    • Author(s)
      Hiromi Yoshida, Yuka Tomiyama, Naoko Yoshida, Yoshiyuki Mizushina
    • Journal Title

      Journal of the American Oil Chemists'Society 86

      Pages: 545-552

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Regiospecific distribution of fatty acids in triacylglycerols and phospholipids from broad beans (Vicia faba)2009

    • Author(s)
      Yuka Tomiyama, Yoshiyuki Mizushina, Hiromi Yoshida
    • Organizer
      日本油化学会第48回年会
    • Place of Presentation
      名古屋工業大学(名古屋)
    • Year and Date
      20090910-20090912
  • [Presentation] エンドウ種子の脂質成分と脂肪酸位置分布特性2009

    • Author(s)
      吉田弘美、富山裕香、水品善之
    • Organizer
      第63回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      長崎ブリックホール(長崎)
    • Year and Date
      20090520-22
  • [Presentation] Distribution profiles of tocopherols and fatty acids of phospholipids in adzuki beans (Vigna angularis)2008

    • Author(s)
      Yuka Tomiyama, Yoshiyuki Mizushina, Hiromi Yoshida
    • Organizer
      日本油化学会第47回年会
    • Place of Presentation
      日本大学理工学部(東京)
    • Year and Date
      20080917-20080919
  • [Presentation] 小豆の脂質成分と脂肪酸の位置分布特性2008

    • Author(s)
      吉田弘美、富山裕香、斎木政之、水品善之
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学(坂戸)
    • Year and Date
      20080500
  • [Presentation] 蚕豆の脂質成分と脂肪酸位置分布特性2008

    • Author(s)
      富山裕香、斎木政之、水品善之、吉田弘美
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会.第47回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学(奈良)
    • Year and Date
      2008-10-25

URL: 

Published: 2012-02-13   Modified: 2016-04-21  

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