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2010 Fiscal Year Final Research Report

Development of the assessment method of dietary supplement, dietary behavior, and social environment

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 20500739
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionTokai Gakuen University

Principal Investigator

IMAI Tomoko  Tokai Gakuen University, 人間健康学部, 准教授 (00393166)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) SHIMOKATA Hiroshi  独)国立医療研究センター, 予防開発部, 部長 (10226269)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) ANDO Fujiko  愛知淑徳大学, 医療福祉学部・医療貢献学科, 教授 (90333393)
OTSUKA Rei  独)国立医療研究センター, 予防開発部, 室長 (00532243)
KATO Yuki  独)国立医療研究センター, 予防開発部, 研究員 (20329650)
Project Period (FY) 2008 – 2010
Keywords栄養補助食品 / 利用状況 / データベース / 意識調査 / 地域住民 / 大学生
Research Abstract

The opinions and images on dietary supplement (DS) assessed by questionnaire were different by DS use and age. The data of the National Institute for Longevity Sciences - Longitudinal Study on Aging (NILS-LSA) showed significant secular changes in DS use. It would be necessary to build a new DS information service system.

  • Research Products

    (13 results)

All 2010 2009 2008 Other

All Journal Article (3 results) Presentation (7 results) Book (2 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Relationship between number of metabolic syndrome components and dietary factors in middle-aged and elderly Japanese subjects2010

    • Author(s)
      大塚礼, 今井具子, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Journal Title

      Hypertension Research 33

      Pages: 548-554

  • [Journal Article] Advantages of takeing photographs with the 3-day dietary record Journal for the Integrated Study of Dietary Habits2009

    • Author(s)
      Tomoko Imai, Rei Otsuka, Yuki Kato, Mieko Nakamura, Fujiko Ando, Hiroshi Shimokata
    • Journal Title

      20(3)

      Pages: 203-210

  • [Journal Article] 食事バランスガイドの料理目安量(SV)情報を含む料理データベースを用いた「食事バランス調査」の妥当性の検討2009

    • Author(s)
      今井具子、大塚礼, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Journal Title

      栄養学雑誌 67(6)

      Pages: 301-309

  • [Presentation] 地域在住女性の栄養補助食品に対する意識調査2010

    • Author(s)
      今井具子、大塚礼, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Organizer
      第64回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      徳島
    • Year and Date
      2010-05-22
  • [Presentation] The characteristics of dietary supplement users and non-users in Japanese women2010

    • Author(s)
      今井具子, 大塚礼, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Organizer
      The Joint Scientific Meeting of the International Epidemiological Association western Pacific region and the Japan Epidemiological Association
    • Place of Presentation
      Koshigaya
    • Year and Date
      2010-01-24
  • [Presentation] Dietary Patterns and Health Indices among Japanese.2009

    • Author(s)
      今井具子, 大塚礼, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Organizer
      The 19th International Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      Bankok
    • Year and Date
      2009-10-05
  • [Presentation] 大学生の栄養補助食品に対する意識調査2009

    • Author(s)
      今井具子、大塚礼, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Organizer
      第56回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2009-09-04
  • [Presentation] 老化に関する長期縦断疫学研究(NILS-LSA)第2次調査における地域在住者の栄養補助食品摂取状況2009

    • Author(s)
      今井具子、大塚礼, 加藤友紀, 安藤富士子, 下方浩史
    • Organizer
      第10回愛知県医学検査学会(国立長寿医療センター研究所)
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2009-05-24
  • [Presentation] 地域在住中高年者におけるサプリメントの摂取状況とその動向2009

    • Author(s)
      加藤友紀、大塚礼、今井具子、安藤富士子、下方浩史
    • Organizer
      第19回日本疫学会
    • Place of Presentation
      金沢
    • Year and Date
      2009-01-24
  • [Presentation] Validity of nutrient intakes assessed by "the food balance questionnaire" using foods and dishes database contained the information of the serving size2008

    • Author(s)
      今井具子, 大塚礼, 加藤友紀, 下方浩史
    • Organizer
      15th International Congress of Dietetics
    • Place of Presentation
      Yokohama
    • Year and Date
      2008-09-09
  • [Book] 高齢者の食を考える.(48(7))(高齢者への食事バランスガイドの活用)2010

    • Author(s)
      今井具子
    • Total Pages
      909-912
    • Publisher
      Geriat.Med.
  • [Book] よくわかる食事摂取基準DRIエッセンシャルガイド(監修特定非営利活動法人日本栄養改善学会、監訳田中平三、徳留信寛、翻訳)2010

    • Author(s)
      今井具子、北川郁美、高田和子、伊達ちぐさ、徳留裕子、横山徹爾、吉池信男
    • Publisher
      日本医歯薬出版
  • [Remarks] ホームページ等

    • URL

      http://www.ncgg.go.jp/department/ep/supple.html

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Published: 2012-01-26   Modified: 2016-04-21  

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