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2009 Fiscal Year Annual Research Report

新しい結晶変換技術によるサブミクロン多孔構造を有する新規糖質結晶の創製と応用

Research Project

Project/Area Number 20580130
Research InstitutionTottori University

Principal Investigator

吉井 英文  Tottori University, 工学研究科, 准教授 (60174885)

Keywords無水結晶 / 含水結晶 / エタノール / 多孔性糖質 / マルトース / シュークロース / 結晶変換 / サブミクロン
Research Abstract

エタノール溶媒法による含水結晶マルトースの無水結晶マルトースへの結晶変換を、セパラブルフラスコ中の所定温度に調節したエタノール1L中に添加し、170rpmで攪拌しながら脱水結晶変換操作を行った。無水マルトースの水分測定はカールフィッシャー滴定により、熱分析は示差走査熱量計(DSC)により、結晶構造解析は粉末X線回折により、表面構造解析は走査型電子顕微鏡(SEM)により、アノマー分析はTMS化後ガスクロマトグラフにより測定した。結晶変換速度は、拡散を伴う固相反応解析に用いられるJander式により、各反応温度において相関した。この無水結晶β-マルトースはHodgeらが報告した無水結晶β-マルトースとは異なる新規な結晶構造であった。この結晶は、針状結晶の集合体でありサブミクロンオーダーの多孔を持つ、非常に特異な多孔性結晶であった。そのため、種々の液体の固化粉末化や油脂の粉末化に用いることができると考えている。同様に、本手法を用いたSucroseの微細結晶化を試みた。グラニュー糖(三井製糖株式会社)を、蒸留水350mlに溶解させた後155℃まで加熱した。エタノール含水率、及び結晶変換温度について検討した結果、エタノール含水率0.005%、70℃で微細結晶形の顆粒糖が得られた。

  • Research Products

    (13 results)

All 2010 2009

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (8 results)

  • [Journal Article] Effect of Feed liquid temperature on the structural morphologies of d-limonene microencapsulated powder and its preservation2010

    • Author(s)
      V.Paramita, K.Iida, H.Yoshii, T.Furuta
    • Journal Title

      J. Food Sci 75

      Pages: E39-45

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Formation of rice flavor powder with α-cyclodextrin by spray drying2009

    • Author(s)
      Ki Kawakamil, A.Fujital, T.Mikamil, H.Yoshii, V.Paramita, T.L Neoh, T.Furuta
    • Journal Title

      European Food Research and Technology 229

      Pages: 239-245

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Formation of porous α-CD ethanol dihydrate by crystal transformation method2009

    • Author(s)
      T.Ohashil, N.iVerhoevenl, D.Okudal, T.Furutal, H.Yoshii
    • Journal Title

      European Food Research and Technology 235

      Pages: 195-199

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 噴霧乾燥粉末の形態特性と機能評価2009

    • Author(s)
      吉井英文、Vita Paramita, Tze Loon Neoh
    • Journal Title

      New Food Industry 51

      Pages: 41-48

  • [Journal Article]2009

    • Author(s)
      古田武, Vita Paramita, Tze Loon Neoh, 吉井英文
    • Journal Title

      フードナノテクノロジー (食品機能成分のマイクロ・ナノカプセル化技術)(CMC出版)

      Pages: 104-113

  • [Presentation] Encapsulation of lemongrass oil with modified starch by spray drying2009

    • Author(s)
      M.Kaewpanha, V.Lauruengtana, T.Furuta, T.Harinpanitkul, W.Tanthap anichakoon.,U.Ruktanonchai, H.Yoshii.A.Soottitantawat
    • Organizer
      The 6th Asia-Pacific Drying Conference (ADC2009)
    • Place of Presentation
      Bangkok, Thailand
    • Year and Date
      20091019-20091021
  • [Presentation] Encapsulation of alcohol dehydrogenase in Mannitol by spray drying2009

    • Author(s)
      H.Joreau, V.Paramita, T.L.Neoh, T.Furutal, H.Yoshii
    • Organizer
      The 6th Asia-Pacific Drying Conference (ADC2009)
    • Place of Presentation
      Bangkok, Thailand
    • Year and Date
      20091019-20091021
  • [Presentation] Spray drying of s-adenosyl-1-methionine in saccharomyces cerevisiae K-9.2009

    • Author(s)
      V.Lauruengtana, T.Furuta, Y.Murakami, M.Kanai, H.Iefuji, H.Yoshii,
    • Organizer
      The 6th Asia-Pacific Drying Conference (ADC2009)
    • Place of Presentation
      Bangkok, Thailand
    • Year and Date
      20091019-20091021
  • [Presentation] Microencapsulation of s-adenosyl-methionine in sake yeast by spray drying.2009

    • Author(s)
      V.Lauruengtana, T.Furuta, Y.Murakami, M.Kanai, H.lefuji, H.Yoshii
    • Organizer
      The 17^<th> International Symposium of microencapsulation
    • Place of Presentation
      Nagoya, Japan
    • Year and Date
      20090928-20091001
  • [Presentation] Effect of particle size on the stability of d-limonene encapsulated by spray drying2009

    • Author(s)
      V.Paramita, K.Iida, H.Yoshii, T.Furuta
    • Organizer
      The 17th International Symposium of microencapsulation
    • Place of Presentation
      Nagoya, Japan
    • Year and Date
      20090928-20091001
  • [Presentation] Inclusion and release characteristics of flavors encapsulated in cyclodextrins by spray drying.2009

    • Author(s)
      K.Kawakami, Y.Iida, T.L.Neoh, H.Yoshii, T.Furuta
    • Organizer
      The 17th International Symposium of microencapsulation
    • Place of Presentation
      Nagoya, Japan
    • Year and Date
      20090928-20091001
  • [Presentation] Effect of oil loading on citral retention in the encapsulation of lemongrass oil by spray drying.2009

    • Author(s)
      M.Kaewpanha, V.Lauruengtana, T.L.Neoh, T.Furuta, T.Charinpanitkul A.Soottitantawat, H.Yoshii
    • Organizer
      The 17th International Symposium of microencapsulation
    • Place of Presentation
      Nagoya, Japan
    • Year and Date
      20090928-20091001
  • [Presentation] The stability of S-adenosyl-L-methionine in spray-dried SAM yeast with various additives2009

    • Author(s)
      V.Lauruengtana, T.Furuta, Y.Murakami, M.Kanai, H.lefuji, H.Yoshii,
    • Organizer
      APBioChEC'09
    • Place of Presentation
      Kobe, Japan
    • Year and Date
      2009-11-27

URL: 

Published: 2011-06-16   Modified: 2016-04-21  

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