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2010 Fiscal Year Final Research Report

Activation of AMP-activated protein kinase using food factors

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 20580146
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionChubu University

Principal Investigator

TSUDA Takanori  Chubu University, 応用生物学部, 准教授 (90281568)

Project Period (FY) 2008 – 2010
Keywords糖尿病 / 肥満 / 食品因子
Research Abstract

Recent studies show that AMP-activated protein kinase (AMPK) is one of the most important factors for cellular energy balance and is recognized as a potential therapeutic target in the prevention and treatment of type2 diabetes. Food factors can activate AMPK and this activation may potentially have anti-diabetic effects. Therefore, the present study was designed to examine whether the administration of food factors activate AMPK and reduces blood glucose level and improves insulin sensitivity in type2diabetic mice.

  • Research Products

    (48 results)

All 2011 2010 2009 2008

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (36 results) Book (4 results)

  • [Journal Article] Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice.2010

    • Author(s)
      M.Takikawa, S.Inoue, F.Horio, T.Tsuda
    • Journal Title

      J.Nutr. 140

      Pages: 527-533

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] アントシアニンの抗酸化効果と目の健康2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Journal Title

      Functional Food 3(1)

      Pages: 32-37

  • [Journal Article] Prevention of obesity and type2 diabetes associated with metabolic syndrome using some plant-based food factors.2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Journal Title

      Proceedings of the tropical fruits in human nutrition and Health conference2008.

      Pages: 77-87

  • [Journal Article] ショウガの辛味成分-化学、生理機能とその活用-2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Journal Title

      フードリサーチ 2009(2)

      Pages: 22-25

  • [Journal Article] 6-Shogaol and 6-gingerol, the pungent of ginger, inhibit TNF-α mediated downregulation of adiponectin expression via different mechanisms in 3T3-L1 adipocytes.2008

    • Author(s)
      Y.Isa, Y.Miyakawa, M.Yanagisawa, T.Goto, M.S.Kang, T.Kawada, Y.Morimitsu, K.Kubota, T.Tsuda
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun. 373

      Pages: 429-434

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 2型糖尿病の予防を目指して-食品機能研究からのアプローチ-2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Journal Title

      フードリサーチ 2008(10)

      Pages: 12-17

  • [Journal Article] サプリメントサイエンスセミナー2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Journal Title

      (5)アントシアニン(Anthocyanin)あたらしい眼科 25(10)

      Pages: 1393-1395

  • [Journal Article] 広がりつつあるサプリメントを理解する-腎不全患者に活用するために2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Journal Title

      各論(2)アントシアニン(Anthocyanin)臨床透析 24(13)

      Pages: 1740-1741

  • [Presentation] アディポネクチン発現低下を抑制するプロポリス成分化合物とPPARγLBDの相互作用解析2011

    • Author(s)
      中込泉、山乙教之、合田浩明、熊澤茂則、津田孝範、広野修一
    • Organizer
      日本薬学会第131年会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      静岡
    • Year and Date
      2011-03-29
  • [Presentation] コーヒー摂取による糖尿病抑制作用とメカニズム解明2011

    • Author(s)
      滝川雅仁、安田龍司、中根康貴、福島洋一、江頭健二、高橋祥子、加藤久典、津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] 甘藷若葉「すいおう」は耐糖能を改善する2011

    • Author(s)
      史文磊、待井沙織、中村早岐、永峰里花、鍔田仁人、高垣欣也、比良徹、原 博、津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] 黒大豆種皮抽出物の変異原性と抗変異原性について2011

    • Author(s)
      張天順、北野嶺、吉田正、戸田登志也、津田孝範、芦田均
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-26
  • [Presentation] 黒豆種皮抽出物の肥満抑制作用機構の解明2011

    • Author(s)
      山下陽子、金本優杞、難波文男、吉田正、津田孝範、鶴田(中村)祥子、芦田均
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-26
  • [Presentation] プロポリス由来成分の脂肪細胞に対する作用とその機構解明2011

    • Author(s)
      池田理恵、柳沢政由、高橋信之、河田照雄、熊沢茂則、広野修一、津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-26
  • [Presentation] 黒大豆成分の血糖値上昇抑制作用とその機構解析2011

    • Author(s)
      栗本雄太、井上聖哉、滝川雅仁、上田学、芦田均、津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会(震災により開催中止、発表は成立)
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-26
  • [Presentation] ショウガの化学、生理機能とその活用 全国漬物検査協会2011

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      第20回漬物技術セミナー
    • Place of Presentation
      東京都江東区森下文化センター
    • Year and Date
      2011-03-14
  • [Presentation] ビルベリーの機能性開発-糖尿病抑制作用と作用機序-2011

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      科学技術交流財団第5回アントシアニン研究会
    • Place of Presentation
      名古屋市・第二豊田ビル
    • Year and Date
      2011-02-08
  • [Presentation] 糖尿病予防食品の開発-食品機能学からのアプローチ-2010

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      イノベーションジャパン2010
    • Place of Presentation
      東京国際フォーラム
    • Year and Date
      20100929-20101001
  • [Presentation] 糖尿病と食品-食品機能研究からのアプローチ-2010

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      日本植物学会第74回大会関連集会
    • Place of Presentation
      愛知県春日井市・中部大学
    • Year and Date
      2010-09-09
  • [Presentation] 大豆イソフラボンの脂肪細胞機能に対する作用と そのメカニズムの解析2010

    • Author(s)
      柳沢政由、杉谷昌祐、津田孝範
    • Organizer
      日本食品科学工学会第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
  • [Presentation] プロポリス由来成分の脂肪細胞に対する作用とその機構の解析2010

    • Author(s)
      津田孝範、池田理恵、杉谷昌祐、柳沢政由、岡田直也、高橋信之、河田照雄、熊沢茂則
    • Organizer
      第64回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      アスティ徳島
    • Year and Date
      2010-05-16
  • [Presentation] 食品因子によるAMPキナーゼ活性化作用とその作用機序の解明2010

    • Author(s)
      平田晴実、土田綾乃、小池麻友美、上田学、芦田均、津田孝範
    • Organizer
      第64回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      アスティ徳島
    • Year and Date
      2010-05-16
  • [Presentation] AMPキナーゼの活性化に関わる食品因子の検討とその作用メカニズムの解析2010

    • Author(s)
      平田晴実、土田綾乃、小池麻友美、上田学、芦田均、津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-28
  • [Presentation] すいおうの血糖値改善作用とその作用メカニズムの解明 新品種産業化研究会2010

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      第2回「すいおう」
    • Place of Presentation
      東京・TKP大手町カンファレンスセンター(シンポジウム)
    • Year and Date
      2010-03-04
  • [Presentation] アントシアニンの化学と機能-サプリメントとしての可能性-2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      第3回眼抗加齢医学研究会講習会 ランチョンセミナー
    • Place of Presentation
      東京ステーション不コンファレンス
    • Year and Date
      2009-11-03
  • [Presentation] Prevention of type2 diabetes associated with metabolic syndrome using some plant-based food factors.2009

    • Author(s)
      T.Tsuda, R.Sasaki, Y.Isa
    • Organizer
      19th International Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      Bangkok, Thailand
    • Year and Date
      2009-10-09
  • [Presentation] Safety Assessment of Extract of Black Soybean Seed Coat : Acute and Chronic Toxicity Studies.2009

    • Author(s)
      M.Tsutsui, I Fukuda, T.Yoshida, T.Toda, T.Tsuda, H.Ashida
    • Organizer
      International Workshop on Anthocyanins2009
    • Place of Presentation
      Nagoya
    • Year and Date
      2009-09-17
  • [Presentation] Black Soybean Seed Coat Prevents Obesity in High-fat Diet-fed Mice.2009

    • Author(s)
      Y.Kanamoto, F.Nanba, T.Yoshida, T.Toda, T.Tsuda, I.Fukuda, H.Ashida
    • Organizer
      International Workshop on Anthocyanins2009
    • Place of Presentation
      Nagoya
    • Year and Date
      2009-09-17
  • [Presentation] Anthocyanin as a Functional Food Factor-Prevention of Type2 Diabetes and Its Mechanism-2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      International Workshop on Anthocyanins2009
    • Place of Presentation
      Nagoya(Invited speaker)
    • Year and Date
      2009-09-16
  • [Presentation] ビルベリー果実抽出物の2型糖尿病抑制作用と機構解明2009

    • Author(s)
      滝川雅仁、井上聖哉、中山義隆、堀尾文彦、津田孝範
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名古屋市・名城大学
    • Year and Date
      2009-09-11
  • [Presentation] 食品因子の機能研究、価値創造から食品開発へ2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      第6回サプリメント研究会
    • Place of Presentation
      岐阜県・じゅうろくプラザ
    • Year and Date
      2009-08-22
  • [Presentation] おいしくてカラダによいカシスの魅力 1.アントシアニンの可能性2009

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      第63回日本栄養・食糧学会大会ランチョンセミナー
    • Place of Presentation
      長崎ブリックホール他
    • Year and Date
      2009-05-22
  • [Presentation] 大豆イソフラボンの脂肪細胞に対する作用とそのメカニズム2009

    • Author(s)
      柳沢政由、杉谷昌祐、津田孝範
    • Organizer
      第63回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      長崎ブリックホール他
    • Year and Date
      2009-05-22
  • [Presentation] ビルベリー抽出物の2型糖尿病抑制作用とそのメカニズムの解析2009

    • Author(s)
      滝川雅仁、井上聖哉、中山義隆、堀尾文彦、津田孝範
    • Organizer
      第63回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      長崎ブリックホール他
    • Year and Date
      2009-05-22
  • [Presentation] 大豆イソフラボンの脂肪細胞に対する作用とその機構の解析2009

    • Author(s)
      柳沢政由・杉谷昌祐・津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
  • [Presentation] ビルベリー抽出物の2型糖尿病抑制機能とその作用機構2009

    • Author(s)
      滝川雅仁・井上聖哉・中山義隆・津田孝範
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
  • [Presentation] アントシアニンをはじめとする食品因子の生理機能開発2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      第2回機能食品開発セミナー
    • Place of Presentation
      ホテルグランヴィア京都
    • Year and Date
      2008-12-03
  • [Presentation] Blackcurrant anthocyanin as a functional food factor-Possibility of preventing metabolic syndrome-2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      The Inaugural Blackcurrant conference.
    • Place of Presentation
      Christchurch, New Zealand(Invited speaker)
    • Year and Date
      2008-11-19
  • [Presentation] Prevention of obesity and type2 diabetes associated with metabolic syndrome using some plant-based food factors.2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      Tropical fruits in human nutrition and health conference.
    • Place of Presentation
      Couran Cove Island Resort, Queensland, Australia(Invited speaker)
    • Year and Date
      2008-11-11
  • [Presentation] Soy isflavone inhibits TNF-α induced downregulation of adiponectin.2008

    • Author(s)
      M.Yanagisawa, T.Tsuda
    • Organizer
      8th International Symposium on the role of soy -in health promotion and chronic disease prevention and treatment.
    • Place of Presentation
      Tokyo
    • Year and Date
      2008-11-11
  • [Presentation] 食品機能研究から糖尿病予防食品の開発へ バイオビジネスびわ湖2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Organizer
      びわこバイオフォーラム「食品成分の機能開発と新産業創出」
    • Place of Presentation
      長浜バイオ大学
    • Year and Date
      2008-11-05
  • [Presentation] ショウガ成分のアディポネクチン発現低下抑制作用とその機構2008

    • Author(s)
      伊佐保香・宮川裕梨・柳沢政由・後藤剛・康敏淑・河田照雄・森光康次郎・久保田紀久枝・津田孝範
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-06
  • [Presentation] アントシアニン含有食品素材の2型糖尿病抑制機能2008

    • Author(s)
      滝川雅仁・津田孝範
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-06
  • [Presentation] 大豆イソフラボンはTNF-αによるアディポネクチンの遺伝子発現低下を抑制する2008

    • Author(s)
      柳沢政由・小出真梨子・津田孝範
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      埼玉県・女子栄養大学
    • Year and Date
      2008-05-05
  • [Book] アントシアニンの科学-生理機能・製品開発への新展開-2009

    • Author(s)
      津田孝範、須田郁夫、津志田藤二郎編著
    • Total Pages
      1-6, 132-152
    • Publisher
      建帛社
  • [Book] Nutrigenomics and Proteomics in Health and Disease.(chapter18)2009

    • Author(s)
      T.Tsuda, H.Matsumoto
    • Total Pages
      273-290
    • Publisher
      Wiley-Blackwell
  • [Book] 食品機能性の科学(第11章 第4節ジンゲロールおよびその誘導体)2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Total Pages
      293-295
    • Publisher
      産業技術サービスセンター
  • [Book] Regulation of adipocyte function and prevention of metabolic syndrome by anthocyanins.(Anthocyanins as Food Factor : Recent progress in studies on bioavailability and health. Chaper 6.)2008

    • Author(s)
      津田孝範
    • Total Pages
      101-116
    • Publisher
      Research Signpost

URL: 

Published: 2012-01-26   Modified: 2016-04-21  

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