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2009 Fiscal Year Annual Research Report

抗リステリア性ペプチドによる食品の安全性確保に関する研究

Research Project

Project/Area Number 20580216
Research InstitutionHokkaido University

Principal Investigator

山崎 浩司  Hokkaido University, 大学院・水産科学研究院, 准教授 (40250500)

Keywordsバクテリオシン / リステリア菌 / Listeria monocytogenes / Carnobacterium maltaromaticum / バイオプリザベーション
Research Abstract

Carnobacterium maltaromaticum CS526株の産生するバクテリオシンPiscicocin CS526の各種細菌細胞への吸着量を測定し,Piscicocin CS526が感受性菌と非感受性菌に関わらず,菌体表面に吸着することを明らかにした。特に 非感受性菌ではEnterococcus hirae JCM8729株およびC.maltaromaticum JCM5348(Bac-)に対して高率に吸着した。また,Piscicocin CS526のC.maltaromaticum CS526細胞からの脱離条件を検討し,既報のようにリン酸緩衝液のpHを酸性(pH2-3)に調整しても菌体表面からPiscicocin CS526が脱離せず,同緩衝液に界面活性剤(Tween80)を添加し,pHを酸性(pH2-6)にした場合にほぼ100%の割合で回収できることを明らかにした。
次に,C.maltaromaticum CS526株のPiscicocin CS526産生に及ぼすNaCl添加濃度の影響を調べ,培地中へのNaCl添加濃度は0.5%が最適であることを見出した。さらに,培地への産生菌の初発接種菌量の影響を調べたところ,初発接種菌量の少ない場合には,C.maltaromaticum CS526によるPiscicocin CS526産生量が少なくなることを見出し,C.maltaromaticum CS526株の何らかの代謝産物によってPiscicocin CS526産生が制御されている可能性を見出した。

  • Research Products

    (6 results)

All 2010 2009

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Influence of medium components and growth conditions on Pediocin Iz3.13 production by Pediococcus pentosaceus Iz3.13, isolated from Japanese traditional fermented seafood2010

    • Author(s)
      Kobayashi, T., K.Yamazaki, D.K.Bagenda, Y.Kawai
    • Journal Title

      Bulletin of Fisheries Sciences, Hokkaido University 60(1)

      Pages: 5-12

  • [Journal Article] Assessing and enhancing the antimicrobial effect of nisin in soy-seasoned salmon Oncorynchus keta roe using a Pediococcus pentosaceus fermentate and pectin2010

    • Author(s)
      Bagenda, D.K., K.Yamazaki, T.Kobayashi, Y.Kawai
    • Journal Title

      Fisheries Science 76 (2)

      Pages: 395-401

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Carnobacterium maltaromaticumの産生するpiscicocin CS526産生に及ぼす培養温度および培養pHの影響2009

    • Author(s)
      佐久間涼, 小林哲也, 山崎浩司, 川合祐史
    • Organizer
      第30回日本食品微生物学会学術総会
    • Place of Presentation
      タワーホール船堀(東京)
    • Year and Date
      2009-10-21
  • [Presentation] リステリア菌の発育に及ぼすナイシンと乳化剤の複合効果2009

    • Author(s)
      小林哲也, 勝間田涼, 佐久間涼, 山崎浩司, 川合祐史
    • Organizer
      第30回日本食品微生物学会学術総会
    • Place of Presentation
      タワーホール船堀(東京)
    • Year and Date
      2009-10-20
  • [Presentation] Agar enhances pediocin production in broth and reduces degradation in a soy-seasoned salmon roe food model2009

    • Author(s)
      Bagenda, D.K., K.Yamazaki, Y, Kawai
    • Organizer
      IAFP Annual Meeting
    • Place of Presentation
      Gaylord Texan Resort and Convention Center (Texas, U.S.A.)
    • Year and Date
      2009-07-13
  • [Presentation] Preservation of antimicrobial activity of bacteriocins in temperature-abused ready-to-eat salmon roe using soy-seasoning and pectin2009

    • Author(s)
      Bagenda, D.K., K.Yamazaki, Y, Kawai
    • Organizer
      IFT Annual Meeting
    • Place of Presentation
      Anaheim Convention Center (Anaheim, U.S.A.)
    • Year and Date
      2009-06-07

URL: 

Published: 2011-06-16   Modified: 2016-04-21  

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