2023 Fiscal Year Final Research Report
Design for a sustainable social system employed biomass
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20K01681
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 07040:Economic policy-related
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Research Institution | Saitama University (2022-2023) Kyushu University (2020-2021) |
Principal Investigator |
Aoki Keiko 埼玉大学, 人文社会科学研究科, 准教授 (10546732)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
赤井 研樹 島根大学, 学術研究院医学・看護学系, 講師 (20583214)
工藤 隆則 摂南大学, 理工学部, 講師 (80736695)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | バイオマスエネルギー / 経済実験 / 食農林環エネルギー経済システム |
Outline of Final Research Achievements |
The results of the three questions in our project are summarized below. (Q1) )The results of the theoritical model for “Do farmers spontaneously decide to use socially optimal woody biomass energy?” proved to be an optimal behavior.(Q2)The results of the survey for “How much do consumers value agricultural products made from woody biomass energy? implied that consumers more valued crops grown with woody biomass energy. (Q3) A field experiment for “Food, Agriculture, Forestry, and Rural Energy Economy System for Sustainable Woody Biomass Town” implied that sales of crops grown with woody biomass energy increased if carbon dioxide emissions and voluntary restrictions would be displayed.
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Free Research Field |
実験経済学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究において最も社会的意義の高いと考える結果は問2)「消費者は木質バイオマスエネルギーを利用した農産物にいくらの価値を持つか」の調査である。この調査から、消費者は木質バイオマスエネルギーにより栽培された作物に付加価値を持つことが示唆された。これは、木質バイオマスエネルギーをハウス栽培の暖房と利用することがカーボンオフセットの視点による二酸化炭素排出の抑制につながるだけでなく、消費者の需要創出も促すことを意味している。現在、ハウス栽培では重油利用がメインであるが、将来的には脱重油による木質バイオマスエネルギー農作物栽培の普及が期待される。
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