• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2023 Fiscal Year Final Research Report

Visualization for reception of poorly absorbable food compounds on intestinal epithelia

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 20K05890
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKobe University

Principal Investigator

Aihara Yoshiko  神戸大学, 農学研究科, 助教 (30620877)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2024-03-31
Keywords腸脳相関 / 味覚受容体
Outline of Final Research Achievements

This study examines the function of food components that are difficult to digest but still have an effect on the body, as well as the intestinal epithelial cell receptors and the gut-brain axis. An experimental system has been constructed using live imaging of intestinal epithelial cells and a system that predicts the binding of food factors and receptors using computational science methods. This system has enabled the detection and evaluation of the response of food factors in jejunal endocrine cells using mice with a biosensor. Furthermore, in order to construct a computational science-based method for searching for receptors for indigestible food components, we conducted simulations of human bitter taste receptors and limonin, and predicted two types of binding patterns.

Free Research Field

食品の機能に関する研究

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食生活が多様化し生活習慣病が増える一方で、医療が発達している現代社会では、疾病を未然に防ぎ健康寿命を延ばすことが望まれるようになった。このような背景のなかで、普段摂取できる食品で健康を維持することが期待されている。食品に含まれるさまざまな成分は、栄養になる以外にも生理活性があることがわかってきた。栄養素以外の食品成分は、腸管でわずかに吸収されるものの、不活性化された状態で血流に乗り、ほとんどが体外へと排出される。従って、腸管で吸収されずに作用する仕組みの解明が望まれる。本研究はこうした研究に新しい評価系を導入しようとするものであり、新しい機能性食品の開発などに利用していくことが期待される。

URL: 

Published: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi