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2022 Fiscal Year Final Research Report

Development of internationally acceptable quality verification procedure for standard method for Clostridium botulinum detection

Research Project

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Project/Area Number 20K05904
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionObihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine

Principal Investigator

Yamasaki Eiki  帯広畜産大学, 動物・食品検査診断センター, 准教授 (40514708)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
Keywords標準試験法 / 食品からの微生物標準試験法検討委員会 / ボツリヌス菌 / 技能試験 / LOD50
Outline of Final Research Achievements

In addition to development of standard method, construction of procedure for quality control is required for internationally acceptable microorganism testing system. In this study, we developed standard procedure for preparation of inoculum which can be used in recovery test for standard method of Clostridium botulinum detection. In addition, we assessed LOD50 for the standard method which required in implementation verification described in ISO 16140-3. This information enables internationally acceptable quality verification of testing results produced in laboratories they use domestic standard method for Clostridium botulinum detection.

Free Research Field

食品衛生学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品衛生検査およびその精度管理に関する国際的整合性の確保は、食品流通のグローバル化等に対応するために、本邦の食品衛生行政において大きな課題となっている。本研究で得られた成果は、ボツリヌス菌標準試験法に対する国際基準を満たした技能試験の国内での実施を可能とするのみならず、法的制限により取り扱いが困難な菌種に対する技能試験実施方法のモデルケースとなるものであり、本邦の食品衛生行政の国際化対応に寄与するものである。

URL: 

Published: 2024-01-30  

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