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2022 Fiscal Year Final Research Report

Mechanism of DG kinase-mediated improvement of diabetic nephropathy by food ingredients and its application

Research Project

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Project/Area Number 20K05907
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKobe University

Principal Investigator

Ysuhito Shirai  神戸大学, 農学研究科, 教授 (60263399)

Project Period (FY) 2020-04-01 – 2023-03-31
KeywordsビタミンE / カテキン / 糖尿病 / 腎症 / プロテインキナーゼC / ジアシルグリセロールキナーゼ / パルミトイル化 / ラフト
Outline of Final Research Achievements

Abnormal activation of PKC is one of the causes of exacerbation of diabetic nephropathy. On the other hand, diacylglycerol kinase (DGK) is an enzyme that indirectly inhibits PKC activity. Therefore, it is expected that activation of DGK by food ingredients can improve and prevent diabetic nephropathy. In this study, we found that vitamin E and epigallocatechin gallate (EGCg), a type of catechin, bind to different sites of the 67kDa laminin receptor (67LR), but together induce palmitoylation of the 67LR, thereby improving diabetic nephropathy by activating DGKalpha DGKalpha by inducing the palmitoylation of 67LR.

Free Research Field

食品科学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

我々は、本研究によりトコフェロールやトコトリエノール等のビタミンE類やエピガロカテキンガレートに加えて、ナリンゲニンが67LRを介してDGKalphaを活性化することを見出した。このことは、これらが糖尿病性腎症を予防あるいは改善できる機能性食品成分になりえることを強く示唆していた。本研究ではヒトへの効果まで検証できなかったが、実際、EGCgはヒトの糖尿病性腎症に効果があるとの論文が発表されている。また、本研究ではビタミンEの受容体として67LRが機能している可能性を見出した。これらの発見は、ビタミンEの抗酸化能以外の機能解明に大きな一石を投じると確信している。

URL: 

Published: 2024-01-30   Modified: 2025-03-27  

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