2022 Fiscal Year Final Research Report
Development of safe, simple, and authentic far-infrared cooking pans based on electromagnetic field analysis
Project/Area Number |
20K05910
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Ishikawa Prefectural University |
Principal Investigator |
Fujita Hagino 石川県立大学, 生物資源環境学部, 講師 (90845190)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | IH調理器 / 電磁界 / 調理 / 放射 |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to pursue an easy way to reproduce delicious and authentic dishes, both in terms of specific heating methods and cooking utensils. To this end, we aimed to present a new cooking method and a new cooking utensil . However, there was a problem that the coating film used to provide mold release and radiation heat transfer peeled off during the forming of the aluminum foil. Therefore, the cross-linking method was changed from addition vulcanization to condensation reaction, resulting in a strong coating film, which was registered under the registration number 6839441.
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Free Research Field |
電気電子工学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日常の調理において,食材を無駄にすることなく,本格的料理を簡単に再現し,片付けを楽にしたい。という普遍的なニーズがあるにもかかわらずこれらの問題が今日までに同時に解決されることはなかった。本研究でアルミ箔に遠赤外線を放射するシリコーンレジンベースの放射塗料を塗布した易廃棄性の放射ナベを提示し,食材・ナベ表面形状・入力エネルギーの三者の関係を再構築できたことによる社会的意義は大きいと思われる。しかしながら本手法によると,揚げ物がなぜ美味しく焦げなく調理できるのか?の学術的問いについてはインピーダンス周波数特性やNMR測定では電気化学的物性値の特定には至らなかった。今後も続けて検討していく。
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