2023 Fiscal Year Final Research Report
Characteristic analysis of gamma-glutamyl cystein for application to functional foods
Project/Area Number |
20K05923
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Wakayama Medical University (2021-2023) Osaka University (2020) |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
長野 一也 和歌山県立医科大学, 薬学部, 教授 (40548301)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | グルタチオン / 機能性食品 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, the characteristics of γ-glutamyl cysteine (γ-EC), as the the GSH precursor, was analyzed. At first, the ACE inhibitory function of γ-EC was evaluated, since ACE was inhibited by SH group which γ-EC has. ACE inhibitory analysis showed that the IC50 of γ-EC against ACE were 3.9 × 102 μM. These data suggested that γ-EC is expected to have a hypotensive effect, if γ-EC can be absorbed in the body. Next, gastrointestinal absorbability of γ-EC was evaluated using the Caco2 cell model. Addition of γ-EC to the upper layer of the model resulted in a time- and concentration-dependent increase in the concentration of γEC in the lower layer. The findings suggested that γ-EC may be absorbed from gastrointestinal tract. In the future, we aim to apply γEC as a functional food ingredient for those who are concerned about blood pressure.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
健康寿命の延伸に向けて、機能性食品が注目されている。様々な身体の不具合に対応するためには、多種多様な機能性関与成分を取りそろえる必要があるものの、保健機能食品に利用されている成分は限局されている。その点、グルタチオン(GSH)は、生体内で酸化ストレスを緩和していることから、機能性関与成分としての応用が期待されるものの、本邦では既に医薬品として使用されていることから、食品として利用することはできない。そこで、GSHの前駆体であるγECに着目した。これまで殆ど明らかでなかったγECの特性を理解することは、学術的意義があるうえ、新たな機能性関与成分になりうることは社会的意義も大きい。
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