2023 Fiscal Year Final Research Report
The preventive effects of functional ingredients on diabetic cognitive decline and its mechanisms.
Project/Area Number |
20K05924
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kobe University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 認知機能予防 / 黒大豆ポリフェノール / アントシアン / プロトカテク酸 / 抗肥満 / 抗糖尿病 / 抗炎症 |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this research was to search for food ingredients that have a preventive effect on diabetic dementia and to elucidate their mechanisms. As a result, it was found that polyphenols in black soybean seed coat can prevent and improve cognitive decline. The mechanism involved preventing the activation of microglia and astrocytes through anti-inflammatory effects in the brain. Along with this, suppressing neuroinflammation by suppressing amyloid accumulation was involved. Among the compounds in black soybean seed coat polyphenols, anthocyanins and its metabolite of protocatechuic acid were found to be highly effective in suppressing inflammation in microglia.
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Free Research Field |
食品機能学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、認知機能低下に黒大豆種皮ポリフェノールが予防・改善する効果を持つことを明らかにしたものである。得られた成果は、未だ、十分な治療薬も開発されていない認知機能低下に対して、食経験の長い伝統的な日本の食材である黒大豆が予防だけでなく改善効果を持つということを発見したものであり、現代の日本の抱える健康課題の上位を占める疾病予防に貢献できるという意味で、社会的意義の高い成果であると考えている。また、認知症の病態マーカーであるアミロイドの蓄積を炎症予防というアプローチから切り込んだというメカニズムの解明は学術的にも意義がある。
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