2022 Fiscal Year Final Research Report
Effects of environmental conditions in snowy regions on ear morphogenesis in wheat and barley
Project/Area Number |
20K06005
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39020:Crop production science-related
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
Shimazaki Yumi 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 中日本農業研究センター, 主任研究員 (80414770)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
池永 幸子 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 東北農業研究センター, 主任研究員 (10546914)
関 昌子 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 中日本農業研究センター, 上級研究員 (50414636)
下田 星児 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター, 上級研究員 (80425587)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | コムギ / オオムギ / 幼穂生長 / 幼穂分化 / 小穂数 / 地温 / 気温 / 発育予測 |
Outline of Final Research Achievements |
The growing period of winter cereals (wheat and barley) is accompanied by a period of snow cover, and it is inferred that it is greatly affected by changes in the snow cover period due to global warming. The objective of this study was to elucidate the effects of environmental conditions during winter on the yield (ear morphology) of winter cereals through the morphogenesis of ears. Wheat and barley cultivars with different genotypes for ear differentiation were grown at three sites with different environmental conditions during winter, and the number of differentiated spiklets was analyzed. The results showed that the use of soil temperature data was more promising than air temperature for estimating the growth of young ears of wheat and barley in snowy regions, and that the number of differentiated spiklets was affected by fluctuations in soil temperature.
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Free Research Field |
作物栽培
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
北海道をはじめとする寒冷地におけるムギ類の生育期間には積雪期間があり、温暖化や異常気象が問題となる中で作物の安定生産を実現するためには積雪期間中のムギ類の発育予測の精度を高める必要がある。本研究では、積雪地域におけるムギ類の幼穂生長を推定には気温より地温データの利用が有望であることを示すことができた。この結果を用いて今後積雪地域のムギ類の生育予測の精度が向上することが期待される。
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