2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of molecular mechanism and varietal variation of flesh reddening in peach fruit
Project/Area Number |
20K06044
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | 岡山県農林水産総合センター生物科学研究所 |
Principal Investigator |
Oda Kenji 岡山県農林水産総合センター生物科学研究所, その他部局等, 専門研究員 (10344409)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | モモ / アントシアニン / 着色 / 絞り花 / GST / トランスポゾン |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we analyzed the red coloration of peach at the genetic level. In particular, we identified genetic variants responsible for inter-varietal diversity in coloration traits. Some peach trees do not synthesize the natural red pigment anthocyanin, producing fruits that do not turn red and pure white flowers. We studied 16 species of trees, including ‘Terute Shiro’ and ‘Kanpaku’, and found that all of them have one of four mutations in the GST gene. Furthermore, there is a variety of peach with white-and-red variegated coloration of petals. By studying five trees of three species, including ‘Genpei Shidare’ and ‘Houkimomo’, we found that they have one of the mutations identified above, a transposon insertion in the GST, and that the release of the transposon results in the variegated flower trait.
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Free Research Field |
遺伝育種学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、モモの着色について、品種間差が生じる遺伝的要因を明らかにしたものである。モモは、食用に供される果樹であると同時に、観賞に利用される花木でもあるが、その両方において、着色形質は重要形質である。この研究では、赤味を完全に失う白花形質と、白と赤が入り混じる絞り咲き形質を引き起こす遺伝子変異を同定した。この成果は、着色の多様化に関する学術的な意義を有するだけでなく、上記の形質を有する個体を、DNAを調べるだけで予測することを可能とし、多様な着色形質を有するモモ品種を効率的に育成することにも利用できる。
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