2023 Fiscal Year Final Research Report
Establishment of methods of prevention for anisakis allergy by reducing allergenicity
Project/Area Number |
20K08694
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 53050:Dermatology-related
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Research Institution | Showa University (2021-2023) Yokohama City University (2020) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | アニサキスアレルギー / アレルギー / アナフィラキシー / アレルゲン / 予防 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, extracts of Anisakis that had been subjected to various processing treatments were prepared, and their allergenicity was evaluated using IgE-immunoblotting, basophil activation tests and skin tests. As a result, it was found that the allergenicity of Anisakis tended to decrease when heated or pressurized at 140°C or higher. On the other hand, freezing treatment (up to -80℃, 24 hours) did not reduce the allergenicity. In addition, a semi-quantitative analysis of the major allergen content in the Anisakis extracts revealed that the allergen content changes depending on the level of processing.
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Free Research Field |
アレルギー
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまで、アニサキスアレルギーにおいて、加工処理によるアレルゲン性の変化について十分解析されておらず、どの程度加工したものであれば経口摂取できるかは明らかではなかった。本研究成果は、アニサキスアレルゲンの低減化に関する新たな知見となった。同時に、本研究成果は、アニサキスアレルギー患者に対して、熱や加圧などの加工処理によるアレルゲンへの反応性を確認する検査方法の提案、およびその検査結果に基づいた必要最小限の除去指導の一助になることが期待される。今後、さらなる低アレルゲン化法の確立を目指しながら、アニサキスアレルギー患者のQoL向上に貢献できるように努める予定である。
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