2022 Fiscal Year Final Research Report
Improvement of alcohol-poisoning symptoms in mice by the oral administration of live Lactobacillus plantarum SN13T cells
Project/Area Number |
20K11510
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Hiroshima University |
Principal Investigator |
Sugiyama Masanori 広島大学, 医系科学研究科(薬), 共同研究講座教授 (30106801)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
NARANDALAI DANSHIITSOODOL 広島大学, 医系科学研究科(薬), 特任講師 (00786072)
野田 正文 広島大学, 医系科学研究科(薬), 特任准教授 (40457289)
杉本 幸子 広島大学, 医系科学研究科(薬), 准教授 (60549012)
東川 史子 広島大学, 病院(医), 主幹特任学術研究員 (70346534)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 植物由来乳酸菌 / プロバイオティクス / 生薬 / 薬用植物 / 発酵 |
Outline of Final Research Achievements |
It has been previously shown that continuous feeding of ethanol in diets caused mice dysbiosis, in which the cecal microbiota was altered compared with that in non-feeding control group, especially in some bacterial genus participated in gut inflammation and mucosal protection. The cecum is predicted to play a role in preservation of bacteria that contribute to keep a balance of gut microbiota. We aimed to improve and prevent the dysbiosis and following inflammation by controlling the cecal microbiota using P-LAB. Medicinal herbal extract fermented with P-LAB are newly able to produce anti-inflammatory substances and antioxidants, we tried screening in the combination of medicinal herb and LAB strains to find effective ones for improve and prevent the dysbiosis. We have found that the stevia extract fermented with a atrain LY45 possesses superior effect in the prevention. Further, LY45-fermneted stevia extract were effective in the ethanol-poisoning model mice.
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Free Research Field |
微生物学、微生物薬品学、予防医学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
エタノールの摂取によって増加し、発酵エキス投与でその変化が抑制されていたものとして、Escherichia属、Enterococcus属、SMB53属、そしてDorea属が確認された。一方で、エタノール摂取により減少し、発酵エキス投与でその変化が抑制されていた属はみられなかった。ちなみに、SMB53属は、マウスのdysbiosisモデルで存在比が著しく上昇することが確認されており、またII型糖尿病や肥満、肝臓がん等との関連性についても報告がなされている。本研究成果から、ステビア発酵エキスはエタノール中毒モデルマウスにおけるdysbiosisとその症状をともに改善することが示された。
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