2022 Fiscal Year Final Research Report
Functional identification of an anti-obesity component and analysis of its molecular mechanism of action by using beige-adipocyte imaging
Project/Area Number |
20K11651
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Wakayama Medical University |
Principal Investigator |
Ihara Hayato 和歌山県立医科大学, 共同利用施設, 准教授 (00223298)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
中田 正範 和歌山県立医科大学, 医学部, 教授 (10305120)
岸田 邦博 近畿大学, 生物理工学部, 准教授 (30412703)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | ベージュ脂肪細胞 / 生体イメージング / PETイメージング / 抗肥満効果 / UCP-1 遺伝子発現 / サンショウアロマ |
Outline of Final Research Achievements |
We identified anti-obesity components and aroma of Japanese pepper, Sansho, using in vivo imaging technique. In the luminescence imaging method, non-specific luminescence was observed near the testicles, so beige adipose cells in the inguinal region could not be observed efficiently. In addition, by PET imaging, we were able to confirm that FDG uptake in white adipose tissue in the inguinal region increased and beige adipose cells were induced. 70% ethanol extract of Sansho containing hydroxy-alpha ,beta etc. and flavones have anti-obesity effects. Fractions containing limonene and geranyl acetate and geraniol peculiar to aroma of Japanese pepper, Sansho, were found to have the effect of inducing UCP-1 gene expression in brown adipose tissue.
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Free Research Field |
分子細胞生物学、分子イメージング
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ベージュ化に関する基盤研究は、エネルギー代謝亢進による肥満抑制や治療薬開発に直接結びつくため、全世界中で広く研究されている。 我々は、サンショウ成分にはベージュ化を誘導し、抗肥満効果を有することを報告してきた。古くから食経験のある安全性の高いサンショウの成分に関して、熱産生タンパク質UCP-1遺伝子発現を指標に生体イメージング法を用いてベージュ化誘導活性を有する抗肥満成分およびアロマ成分の同定をすることにより、新規抗肥満薬やサプリメントの開発につながるものと期待される。
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