2023 Fiscal Year Final Research Report
A Study on Gastronomy Walking in the Alsace Region from the Viewpoint of Wellness
Project/Area Number |
20K12444
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 80020:Tourism studies-related
|
Research Institution | University of Marketing and Distribution Sciences (2022-2023) Kansai University of International Studies (2020-2021) |
Principal Investigator |
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
高根沢 均 関西国際大学, 現代社会学部, 准教授 (10454779)
傍嶋 則之 関西国際大学, 現代社会学部, 教授 (30779509)
|
Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
|
Keywords | ガストロノミーツーリズム / ウエルネス / ガストロノミーウォーキング / 地域活性化 |
Outline of Final Research Achievements |
Gastronomy tourism is a comprehensive tourism activity with various and wide opened subjects from eating to a way of cooking or a place of production of foods, therefore it could be an effective method for revitalization of rural areas. From viewpoint of the concept of Wellness, the authors focused on the possibility of the revitaliza-tion of rural areas through a gastronomy walking and carried out a survey at Gastronomy walking event in Barr (Alsace, France) and Yurihama town (Tottori, Japan). The results showed that the participants' motivation for par-ticipating was to deepen their relationship with friends and family, and that they valued eating, drinking, and landscape as factors that promoted interaction between participants.
|
Free Research Field |
観光経営学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
今回の現地調査と分析から、日本の農山漁村地域においてガストロノミーウォーキングを通じた観光地域づくりを進めるうえで注意すべき視点を見出すことができた。 どちらの事例でも、イベントの舞台となった地域の自然や景観に対する満足度は高かった。ガストロノミーウォーキングでは、歩くことは単なる健康のための運動ではなく、地域の魅力に触れ、豊かな食を生み出す風土を楽しむことに価値がある。したがって、イベントで提供する食事にこだわるだけでなく、日ごろから地域の景観づくりに力を入れることが大切である。また、地域活性化につなげるためには、一部の住民団体だけではなく、地域全体を巻き込んだ協力体制が必要である。
|