2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the regulatory mechanism of allergic immune responses by gut bacteria
Project/Area Number |
20K15480
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Shinshu University |
Principal Investigator |
Ogita Tasuku 信州大学, 学術研究院農学系, 助教 (50738010)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | Flavonifractor Plautii / Enterococcaceae科 / Streptococcaceae科 / アレルギー免疫応答 / 腸細菌 / アレルギーモデルマウス / カテキン |
Outline of Final Research Achievements |
We investigated the mechanism of suppressing allergic immune responses by the intestinal bacterium Flavonifractor Plautii (FP). FP is a bacterium involved in catechin metabolism, and has also been confirmed in the human gut. The bioregulatory functions of many gut bacteria, including FP, are largely unknown. Therefore, in order to investigate the bioregulatory function of FP, we found that oral administration of FP to allergy model mice induced by ovalbumin sensitization suppressed the allergic response. In the last year, we discovered two types of gut bacteria involved in the suppression of allergic responses: the Enterococcaceae family and the Streptococceae family.
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Free Research Field |
食品機能学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
一般的な食物アレルギーの治療として、アレルゲンの除去が行われるが、生活環境からの完全なアレルゲンの除去は難しい上、誤飲・誤食によるアレルギー事故はあとを絶たず、万人に有効な治療方法も未だ確立されていない。本研究では腸細菌を利用した、アレルギーの 軽減・予防方法の確立を目指していた。本研究により、宿主がどの様に腸細菌を利用して、 アレルギー免疫応答を抑制しているかが明らかとなった。将来的に、FP株の腸内での増殖を目的とした、アレルギー軽減効果が期待できる、機能性食品の開発につなげることができる。また、マイクロバイオーム創薬としての利用も可能であると考える。
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