2022 Fiscal Year Final Research Report
The effect of Ginjo-ko and minerals on the domain structure of biological membrane
Project/Area Number |
20K19699
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Aomori Prefectural Industrial Technology Research Center |
Principal Investigator |
Yoda Tsuyoshi 地方独立行政法人青森県産業技術センター, 工業部門, 主任研究員 (50814563)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 香り成分 / ミネラル / カプロン酸エチル / 酢酸イソアミル / イソバレルアルデヒド / 生体モデル膜小胞 / 細胞サイズリポソーム / エラゴステロール |
Outline of Final Research Achievements |
After adding EC, the solid ordered/liquid disordered (Ld) and liquid ordered (Lo)/Ld phase separation in DOPC/dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine/cholesterol or ergosterol ternary membranes decreased. Chol-containing membranes are more sensitive to a charged state, and ergosterol-containing liposomes show lower responses to charged lipids. These findings of this study not only enhance our understanding of the function of flavors for biological process but also provide rapid and cost effective performance for the measurement.
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Free Research Field |
食品科学、ライフサイエンス
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
香り成分やミネラル分が膜のダイナミクスや温度応答、相分離ドメイン構造形成に影響を及ぼすことが分かった。またそれらが膜脂質の成分、とくに酵母に含まれるエラゴステロールを含む時には穏やかに変化することを明らかにした。ミネラル分や香りが膜を通じて細胞への信号伝達をしている可能性や脂質の種類を変化させた実験によって生物種(によって異なる脂質種)で異なる可能性が示唆された。さらに、結果そのものが香り物質の濃度推定等の分析ツールへ応用可能な研究成果となった。
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