2023 Fiscal Year Final Research Report
Search for food components with sarcopenia preventive effect focus on hormones
Project/Area Number |
20K19716
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Teikyo Heisei University (2021-2023) Morioka College (2020) |
Principal Investigator |
HASEGAWA KAZUYA 帝京平成大学, 健康メディカル学部, 講師 (40781703)
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Project Period (FY) |
2020-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | サルコペニア / 骨格筋委縮 / タンパク質代謝 / 食品由来成分 / ホルモン |
Outline of Final Research Achievements |
Sarcopenia is an age-related muscle atrophy characterized by a decrease in skeletal muscle mass and muscle strength in the elderly, and is an important disease from the perspective of extending healthy life expectancy and preventing nursing care because it increases the risk of falls, fractures, and bed-riddenness. The objective of this study was to identify food-derived functional ingredients effective in suppressing sarcopenia and to clarify their functions. The food-derived components found to be effective in this study functioned to suppress muscle atrophy by inhibiting the expression of muscle-specific ubiquitin ligase and enhancing phosphorylation of Akt in skeletal muscle cells or by enhancing IGF-1 secretion in the liver.
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Free Research Field |
内分泌代謝学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
現在、我が国のサルコペニアの有病者数は推定370万人に上り、高齢化の進展に伴い有病者が更に急増することが予想される。本研究によってサルコペニアに有効な食品成分を同定することは、我が国の健康寿命延伸への有益な糸口となりうる。高齢者は、複数の慢性疾患を罹患していることや、多数の薬の併用による副作用が問題になっている。本研究によって作用機序の異なる有効成分を複数同定することは、高齢者一人ひとりの体質や症状に適した食事療法や機能性を有する食品を提案するための有益な知見となる。
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