2023 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the mechanism by which foul odors enhance the perception of smells
Project/Area Number |
21H02140
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 嗅神経細胞 / 嗅覚受容体 / アロステリック効果 |
Outline of Final Research Achievements |
The allosteric effect is the phenomenon whereby the binding of a molecule to a site other than the ligand binding site causes a change in receptor activity. In this study, we examined odor responses of olfactory sensory neurons and found that odorant receptors exhibit allosteric effects. In addition, we demonstrated that the allosteric effect actually occurs at the level of the odorant receptor with in vitro reconstitution assays.
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Free Research Field |
嗅覚情報処理
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
異なる匂いを足し合わせると、元の匂いからは想像できない匂いになることがある。しかし、そのメカニズムについてはよく分かっていなかった。本研究成果により、匂いの足し合わせの法則性の一端が、嗅神経細胞・嗅覚受容体レベルで明らかになった。従って、匂いの足し合わせに関する情報処理の理解が今後一層進むと考えられる。また将来的には、調香師の知識や経験に基づかない匂いの設計にも繋がることが期待される。
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