2022 Fiscal Year Annual Research Report
Biomolecular Archaeological Approaches to Culinary Changes during the Transition to Farming in Northeast Asia
Project/Area Number |
21H04370
|
Research Institution | Nara National Research Institute for Cultural Properties |
Principal Investigator |
庄田 慎矢 独立行政法人国立文化財機構奈良文化財研究所, 企画調整部, 室長 (50566940)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
高瀬 克範 北海道大学, 文学研究院, 教授 (00347254)
新里 貴之 沖縄国際大学, 総合文化学部, 准教授 (40325759)
村上 夏希 独立行政法人国立文化財機構奈良文化財研究所, 企画調整部, アソシエイトフェロー (90801267)
|
Project Period (FY) |
2021-04-05 – 2026-03-31
|
Keywords | 雑穀 / ガスクトマトグラフィー / 縄文時代 / 弥生時代 / 土器 / 脂質 / 安定同位体 |
Outline of Annual Research Achievements |
中部地域において、愛知県の沿岸域と山梨県の内陸域における、縄文時代から弥生時代への食性変化を追跡しようとした。土器残存脂質分析の結果により、前者においては弥生時代中期に海産資源への回帰が見られた反面、後者では雑穀や陸獣狩猟への偏重が見られ、地域によって異なる適応が見られたことが明らかになった。これをもとに国際誌に投稿する論文を作成した。このようにガスクロマトグラフ質量分析・ガスクロマトグラフ安定同位体質量分析を組み合わせた方法を、北海道から沖縄までを含めた日本列島各地の重要遺跡から出土した土器サンプルを対象に適用し、分析データを蓄積した。
|
Current Status of Research Progress |
Current Status of Research Progress
2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.
Reason
実験の進捗状況、成果の発表状況などから、順調に進んでいるものと判断できる。
|
Strategy for Future Research Activity |
データが順調に蓄積されているので、これらをもとに英文論文の作成を進める。
|
Research Products
(14 results)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
[Presentation] Intensification of starchy food cooking? Biomolecular and isotopic evidence from Majiabang culture pottery, Neolithic China2022
Author(s)
Shinya Shoda, Natsuki Murakami, Shinji Kubota, Yastami, Nishida, Miho Suzuki, Pin Ding, Helen Talbot, Oliver E, Craig, Shinichi Nakamura
Organizer
NINTH WORLDWIDE CONFERENCE OF THE SOCIETY FOR EAST ASIAN ARCHAEOLOGY
Int'l Joint Research
-
-
-