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2023 Fiscal Year Final Research Report

Ancient genomics study on histories of crop species utilization in Jananese Archiperago

Research Project

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Project/Area Number 21K00996
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 03060:Cultural assets study-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

Kumagai Masahiko  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 高度分析研究センター, 主任研究員 (80738716)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 植田 信太郎  東京大学, 大学院理学系研究科(理学部), 名誉教授 (20143357)
水野 文月  東邦大学, 医学部, 講師 (50735496)
石谷 孔司  国立研究開発法人産業技術総合研究所, 生命工学領域, 研究員 (40826062)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Keywords歯石 / 食性 / 古代DNA / DNAメタバーコーディング / イネ / 雑穀 / Amplicon seq / バイオインフォマティクス
Outline of Final Research Achievements

This study aimed to elucidate the history of grain utilization among the people of the Japanese archipelago by developing a novel analysis method targeting the calculus genome. First, we constructed an extensive ancient calculus collection through sampling from human skeletal remains. We developed techniques for DNA extraction from these samples and genomic analysis using next-generation sequencing. To comprehensively elucidate dietary habits through DNA metabarcoding, we developed a detailed information analysis method and successfully obtained dietary information of ancient people by applying it to calculus samples. Additionally, we developed markers capable of classifying previously challenging Poaceae grains and successfully identified Poaceae millet. Through these efforts, we made significant advances in dietary research using calculus genomes.

Free Research Field

分子人類学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

古代の人びとの生活を知ることは、人類学や考古学の根幹をなす興味であり、さまざまな手法がもちいられてきた。我々は近年注目されはじめた歯石DNAの解析手法を開発し、日本列島の古代の人びとの食性の歴史を明らかにするための基盤を構築した。特に考古遺物として残りにくい植物性の摂食物に着目し新しい知見を得た。作物や野生植物の利用は環境条件や農工技術と共に時代とともに変化してきたはずであり、これらを知ることはこれからの我々の環境変動への適応やレジリエントな社会とは何かを考える上でも役立つことが期待される。

URL: 

Published: 2025-01-30  

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