• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2023 Fiscal Year Final Research Report

Search and evaluation study of useful food ingredients that contribute to browning of adipocytes using metabolome analysis

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 21K05486
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKyoto University

Principal Investigator

Takahashi Haruya  京都大学, 農学研究科, 助教 (30750369)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 後藤 剛  京都大学, 農学研究科, 准教授 (10550311)
櫻井 望  公益財団法人かずさDNA研究所, 先端研究開発部, チーム長 (30392286)
Project Period (FY) 2021-04-01 – 2024-03-31
Keywordsメタボローム解析 / 食品機能 / 食品分析 / 肥満 / 脂肪組織
Outline of Final Research Achievements

Metabolomics and functional analyses conducted throughout the research period revealed that metabolic regulation of nucleic acid-related compounds is important in controlling adipocyte differentiation and browning phenomena, providing important knowledge on the regulation of adipocyte functions for obesity prevention. In addition, in relation to this, we succeeded in identifying several compounds in foods that have an effect on the improvement of glucose metabolism disorder, which is important for obesity prevention.

Free Research Field

食品健康機能

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

脂肪細胞は単に肥満の原因となるエネルギーを蓄積するだけなく、代謝を調節する様々な因子を分泌する重要な細胞であり、生命維持に必要不可欠な存在である。脂肪細胞の発達過程や、エネルギー代謝亢進を介した肥満予防に重要な脂肪細胞の褐色化現象はまだ不明確な点が多く残されており、これらのプロセスを解明することは、肥満予防・改善方法の見出すうえで重要な知見を得ることができる。本研究において、脂肪細胞の発達や褐色化を制御する生体内成分の特定に成功すると同時に、肥満予防に重要な食品成分機能を複数明らかにした。これらの知見は、肥満治療の新たなターゲットにつながる可能性を秘めている。

URL: 

Published: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi