2023 Fiscal Year Final Research Report
Development of methods to evaluate the glycation inhibition of food ingredients using the C.elegans
Project/Area Number |
21K05495
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Kanagawa Institute of Industrial Sclence and Technology |
Principal Investigator |
Setoyama Ou 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 化学技術部, 主任研究員 (30589693)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 抗糖化性 / 糖化抑制 / 線虫 / C.elegans / 老化 / 糖化 / 食品成分 / 蛍光性AGEs |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated the possibility of using the nematode C. elegans as an alternative to conventional animal-based methods for evaluating the glycation inhibitory effects of food ingredients in vivo. As a result, we clarified that glycation in the body of nematodes progresses with age, just like in humans. Furthermore, we established a method to measure the fluorescent intensity of fluorescent AGEs in protein extracts as a simple method for measuring glycation in the body of nematodes. Using this measurement method, we administered food ingredients with anti-glycation effects to nematodes in vitro and observed the effects on glycation in the body, thereby establishing a simple method for evaluating anti-glycation properties using nematodes.
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Free Research Field |
食品科学、機能性食品学、生化学、農芸化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年、糖尿病モデルマウスを用いさまざまな食品成分(食品機能性成分)の糖化ストレス抑制(抗糖化)作用が報告されている。しかしながら、今後動物を用いた評価方法については倫理的配慮から出来る限り少なくしていく必要がある。本研究で用いた線虫はヒトの老化研究モデルとして古くから用いられている。本研究では、老化と密接なかかわりのある糖化の研究においても線虫を用いることが有用であることが示された。
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