2023 Fiscal Year Final Research Report
Micrometeorological analysis of the fruit surface confers the chilling tolerance to tomato fruits
Project/Area Number |
21K05568
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture |
Principal Investigator |
BABA Tadashi 東京農業大学, 農学部, 教授 (80277243)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
吉田 実花 東京農業大学, 農学部, 助教 (50825403)
小泉 明嗣 神奈川県農業技術センター, 生産技術部, 主任研究員 (90522897)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 低温障害軽減 / ヒートショック / 遠赤色光補光 / 収穫後処理 / トマト果実 / 低温耐性 / 青果物輸出 / 貯蔵 |
Outline of Final Research Achievements |
The object of study was to evaluate the technology that would confer chilling tolerance to tomato fruits during cultivation or after harvest. Chilling tolerance of tomato fruits was found to be related to a short period of high temperature before harvest and light conditions from flowering to the harvest date. Based on these results, we investigated the role of heat shock treatment to the fruit after harvest and supplemental far-red LED light during cultivation. Both treatments showed a decrease in the occurrence of chilling injury and an increase in the rate of healthy fruit. This indicates the possibility of producing tomato fruits that are resistant to low temperature storage.
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Free Research Field |
収穫後生理学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、トマト果実の低温耐性に栽培中の温度環境、光条件が関与していることを世界で初めて示した。とくに収穫日に近い短期間の高温と、開花日から収穫前日までの長期間の強光条件が低温耐性の付与に寄与していることを明らかにした。さらにこの結果を受けて、収穫後のヒートショック処理、また栽培中の遠赤色光の補光処理が、トマト果実の低温耐性を高めることができる技術であることを実証した。両技術によってトマト果実を1か月以上貯蔵できることが明らかになったので、国内での出荷調整のみならず、高品質トマトの輸出拡大が可能となる。
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