2023 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of the origin of fruity scent for breeding fragrance roses and creating a database of rose scents
Project/Area Number |
21K05569
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
Okubo Naomi 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 野菜花き研究部門, 研究推進室長 (90343962)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
御巫 由紀 千葉県立中央博物館, その他部局等, 科長 (10250151)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | バラ / 香り / 香気成分 / フルーツ香 / 悪臭 / 脂肪酸誘導体 |
Outline of Final Research Achievements |
In the process of investigating the origin of the fruity scent of roses, we discovered that the components responsible for the offensive odor in the flowers of Rosa foetida, which is the ancestor of fruity roses, and has an unpleasant scent, was revealed to be fatty acid derivatives 2,4-decadienal and 2,4-decadienol. In addition, the ancestral Polyantha cultivars has a strange odor like an old wooden closet, and the causative compounds are revealed fatty acid derivatives methyl (E, Z)-2,4-decadienoate, methyl (E, E, Z)-2,4 ,6-decatrienoate and its isomers. A paper and database on the origin of fruit scent is currently under construction.
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Free Research Field |
天然物化学・園芸学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
バラの良い香りであるフルーツ香の起源を探る過程で、フルーツ香のバラの祖先であり、不快な香りを持つRosa foetida および、同じくフルーツ香のバラの祖先であり古いタンスのような異臭を持つ初期のポリアンタ品種の悪臭の原因物質がいずれも脂肪酸誘導体であることを明らかにした。それらの物質がバラから検出されたのは初めてであり、またバラの悪臭についての最初の報告である。これらの成分は含有量によっては、芳香につながる可能性があり、本研究はバラの芳香性育種における基礎的知見となり得る。
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