2023 Fiscal Year Final Research Report
Verification of the nutritional status improvement effect of low-fat soy milk intake in institutionalized elderly people
Project/Area Number |
21K11104
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
|
Research Institution | Kyushu Women's University |
Principal Investigator |
Shiota Yuki 九州女子大学, 家政学部, 教授 (50883245)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
新冨 瑞生 九州女子大学, 家政学部, 講師 (30613426)
巴 美樹 九州女子大学, 家政学部, 教授 (60596584)
山本 亜衣 九州女子大学, 家政学部, 講師 (80461474)
|
Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
|
Keywords | TNF-α / 大豆たんぱく / 栄養状態 / アスリート |
Outline of Final Research Achievements |
The study involved 35 male students from the rugby club, divided into three groups, who consumed 400ml of the sample for 12 weeks, and conducted a dietary survey for three days in each of four periods. The increase in food intake due to plant protein intake suggested that soy protein may have some effect on appetite. In addition, the plant protein group experienced an increase in skeletal muscle mass. The reduction in TNF-α due to soy protein intake confirmed its useful anti-inflammatory effect.
|
Free Research Field |
臨床栄養
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究において、植物プロテイン摂取により食事摂取量が増加したことは、意義があることであると考える。また、大豆たんぱく質の生理作用に加え、付加した栄養素以上に筋肉合成に必要な栄養素を満たすことができ、骨格筋量が増加したことはアスリートにとって有用な結果である。さらに、大豆たんぱく質摂取によるTNF-αの低下については動物実験やヒト試験における報告がみれるが、今回アスリートに対しても同様の結果を得たことから抗炎症作用への有用性を確認できた。
|