2023 Fiscal Year Final Research Report
Study on food ingredients that alleviate rice allergy
Project/Area Number |
21K11642
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | ジスルフィド結合 / アレルゲン / グルタチオン / 米 |
Outline of Final Research Achievements |
A metabolomic comparison of Yukihikari, a rice variety that alleviates allergic symptoms, and Kirara 397, a rice variety with no effect, showed that Yukihikari contained fewer glutathione-related substances. nanoLC-MS/MS analysis revealed that the 350 kDa protein was a complex of multiple allergenic peptides. These results suggest that the allergenic proteins form a large complex via disulfide bonds and contribute to the alleviation of allergic symptoms due to the low glutathione content in Yukihikari.
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Free Research Field |
食品科学、植物生理学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
米品種「ゆきひかり」がアレルギー症状を緩和するメカニズムが、グルタチオン含量の低さとそれに伴うタンパク質のジスルフィド結合に関わる可能性が明らかになった。また、α-アミラーゼ/トリプシンインヒビターやグリオキサラーゼIなどのアレルゲンタンパク質が巨大な複合体を形成することが示された。この発見は、食物アレルギーの生化学的な理解を深める重要な知見となり、新たなアレルゲン検出法や治療法の開発に役立つ。また、アレルギー緩和米の育種の基盤となる。
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