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2010 Fiscal Year Annual Research Report

食品ゲルの咀嚼過程におけるフレーバーリリースと食品ゲルの構造・物性との関係の解明

Research Project

Project/Area Number 22240076
Research InstitutionOsaka City University

Principal Investigator

西成 勝好  大阪市立大学, 大学院・生活科学研究科, 名誉教授 (10254426)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 菊崎 泰枝  奈良女子大学, 生活環境学部, 教授 (60291598)
神山 かおる  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, ユニット長 (00353938)
森高 初恵  昭和女子大学, その他の研究科, 教授 (40220074)
山田 恭正  同志社女子大学, 生活科学部, 教授 (20200751)
松川 真吾  東京海洋大学, 海洋科学部, 准教授 (30293096)
Keywords咀嚼模倣器 / 咀嚼筋筋電図 / 破砕片 / 香気成分 / 呈味成分 / NMR / 拡散定数 / GCMS
Research Abstract

本年度は実験方法について検討した。咀嚼のシミュレーションとして圧縮とずりの混合した変形様式でゲルを破壊するための咀嚼模倣器(傾斜台と同じ傾斜のプランジャーおよび円錐形の容器)を試作した。また、人口唾液と水の存在下で砂糖入りの寒天ゲルを繰り返し圧縮し、ゲルから出た液体中の砂糖濃度を決定した。また破砕片のサイズ分布を測定した。圧縮の際のクリアランス、繰り返し回数等を変えた。ある濃度以下では寒天ゲルおよび砂糖濃度の増加に伴い、ゲルの破壊応力・破壊歪とも増加した。また、サイズの異なる寒天ゲルを試料として、咀嚼回数を変えて、官能評価値と食片サイズの累積数の対数正規分布関数への適合性を検討した結果、これらの実験方法により生理機能成分の徐放性と関係すると考えられる結果が得られた。
さらに、官能検査のパネルを訓練し、市販ゲル状食品(グミゼリー)を用いて、咀嚼中の筋活動計測と同時に感覚強度の時間変化を答えさせるTime-Intensity法による酸味官能評価を行った。筋活動を多く必要とする試料は、酸味ピーク強度が弱くピークまでの時間が長くなる傾向にあった。嚥下後に残存する味との対応を見るため、第一嚥下後の筋活動の測定も試みた。
また、NMRによって、呈味成分の多糖ゲル中での糖鎖による束縛を評価する方法を検討するために、バニリンのシクロデキストリン水溶液中での拡散係数と核オーバーハウザー効果の測定を行った。その結果、バニリンの拡散の抑制とシクロデキストリンとの空間的な接近が確認された。
さらに、寒天に柑橘系フレーバー(テルペン類)を添加したゲルを密閉容器に入れ、窒素ガス気流下でゲルを破壊した。リリースされたフレーバーを容器に連結させたバブラー中の溶媒でトラップした。各溶液をサンプリングしてGCMS(EI)で分析した結果、各フレーバーを同定、定量することができた。

  • Research Products

    (41 results)

All 2011 2010

All Journal Article (14 results) (of which Peer Reviewed: 13 results) Presentation (27 results)

  • [Journal Article] Effects of cooling rate on the gelation of sodium-type gellan gum2011

    • Author(s)
      H.Moritaka, A.Sagawa, T.Funami, K.Kubota
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science Japan

      Volume: 44 Pages: 7-14

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Swallowing profiles of food polysaccharide gels in relation to bolus rheology2011

    • Author(s)
      S.Ishihara, M.Nakauma, T.Funami, S.Odake, K.Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 25 Pages: 1016-1024

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Rheological properties of gum arabic solution : From Newtonianism to thixotropy2011

    • Author(s)
      X.Li, Y.Fang, H.Zhang, K.Nishinari, S.Al-Assaf, G.O.Phillips
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 25 Pages: 293-238

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Physicochemical aspects of hydrocolloid extract from the seeds of Lepidium Sativum2011

    • Author(s)
      H.Karazhiyan, S.M.A.Razavi, G.O.Phillips, Y.Fang, S.Al-Assaf, K.Nishinari
    • Journal Title

      International Journal of Food Science and Technology

      Volume: 46 Pages: 1066-1072

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Electromyography during oral processing in relation to mechanical and sensory properties of soft gels2011

    • Author(s)
      S.Ishihara, M.Nakauma, T.Funami, T.Tanaka, K.Nishinari., K.Kohyama
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: (in press)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Viscoelastic and fragmentation characters of model bolus from polysaccharide gels after instrumental mastication2011

    • Author(s)
      S.Ishihara, M.Nakauma, T.Funami, S.Odake, K. Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 25 Pages: 1210-1218

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Swallowing profiles of food polysaccharide solutions with different flow behaviors2011

    • Author(s)
      M.Nakauma, S.Ishihara, T.Funami, K.Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 25 Pages: 1165-1173

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 寒天ゲルの物性に及ぼす豚皮由来コラーゲンペプチドの分子量の影響2011

    • Author(s)
      小野寺允, 深江亮平, 加藤陽二, 西成勝好, 吉村美紀
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: (印刷中)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Diffusion of probe polymer in gellan gum solutions during gelation process studied by gradient NMR2011

    • Author(s)
      M.Shimizu, T.Brenner, R.Liao, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: (in press)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] NMR Studies of the Gelation Mechanism and Molecular Dynamics in Agar Solutions2011

    • Author(s)
      B.Dai, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: (in press)

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 水溶性高分子ゾル・ゲルの力学特性と嚥下特性の関係2011

    • Author(s)
      森高初恵
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 44 Pages: 1-6

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Flow velocity of a bolus in the pharynx and rheological properties of agar and gelatin2010

    • Author(s)
      H.Moritaka, F.Nakazawa
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: 41 Pages: 139-152

  • [Journal Article] パンの性状に及ぼす未加熱紅麹添加の影響2010

    • Author(s)
      高橋真美、塞高初恵
    • Journal Title

      日本官能評価学会誌

      Volume: 14 Pages: 100-108

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 固体分散ペーストの咀嚼・嚥下に及ぼす摂食量の影響2010

    • Author(s)
      佐川敦子、金子仁美、寺島真美恵、志賀清悟、森高初恵
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 57 Pages: 503-516

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 動的粘弾性によるゾルゲル転移2011

    • Author(s)
      西成勝好
    • Organizer
      日本栄養材形状機能研究会、第17回用語ワーキンググループ
    • Place of Presentation
      大阪(招待講演)
    • Year and Date
      20110100
  • [Presentation] Sol-gel transition of Methylcellulose2010

    • Author(s)
      K.Nishinari, T.Funami, R.Taka-hashi, Y.Yin, H.Zhang, L.Su, R.Minamikawa, N.Kometani
    • Organizer
      Macro2010 : 43rd IUPAC World Polymer Congress Polymer Science in the Service of Society
    • Place of Presentation
      SECC, Glasgow, UK
    • Year and Date
      20100711-20100716
  • [Presentation] Food fragmentation process by human mastication2010

    • Author(s)
      N.Kobayashi, K.Shiozawa, K.Kohyama
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds, UK
    • Year and Date
      20100705-20100707
  • [Presentation] Preparation and rheological characterization of solutions for judging the risk of aspiration2010

    • Author(s)
      K.Nishinari, M.Takemasa, L.Su, Y.Michiwaki, H.Mizunuma, H.Ogoshi
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds, UK
    • Year and Date
      20100705-20100707
  • [Presentation] Ephemeral journey to the hydrocolloidal universe2010

    • Author(s)
      K.Nishinari
    • Organizer
      The 10th International Hydrocolloids Conference Food Hydrocolloids Trust Medal Lecture
    • Place of Presentation
      Shanghai Jiao Tong University, China(招待講演)
    • Year and Date
      20100600
  • [Presentation] Network Structure in Agarose Gels Studied by PFG NMR Technique2010

    • Author(s)
      代博娜, 松川真吾
    • Organizer
      The 10th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Shanghai Jiao Tong University, China
    • Year and Date
      20100600
  • [Presentation] Structure-gelation research on gallate analogs and xyloglucan by rheology and thermal analysis2010

    • Author(s)
      Y.Yan, L.Yu, K.Nishinari.
    • Organizer
      The 10th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Shanghai Jiao Tong University, China
    • Year and Date
      20100600
  • [Presentation] 食べる・レオロジー2010

    • Author(s)
      西成勝好
    • Organizer
      日本レオロジー学会関西支部第50回記念講演会
    • Place of Presentation
      キャンパスプラザ京都(招待講演)
    • Year and Date
      2010-11-26
  • [Presentation] 日本食品科学工学の研究動向と中日交流の意義2010

    • Author(s)
      西成勝好
    • Organizer
      日本食品科学工学会中国食品科学技術学会日中食品シンポジウム
    • Place of Presentation
      北京友誼賓館(招待講演)
    • Year and Date
      2010-11-05
  • [Presentation] 食品とゲル2010

    • Author(s)
      西成勝好
    • Organizer
      高分子学会高分子ゲル研究会講座「食品とゲル」
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(招待講演)
    • Year and Date
      2010-10-22
  • [Presentation] NMRによる多糖類ゲルの構造と物性2010

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      高分子学会高分子ゲル研究会講座「食品とゲル」
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(招待講演)
    • Year and Date
      2010-10-22
  • [Presentation] 増粘剤添加における食塊のみかけの粘度と咽頭部移動速度2010

    • Author(s)
      佐川敦子、森高初恵
    • Organizer
      第58回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      仙台国際センター
    • Year and Date
      2010-10-05
  • [Presentation] Gelation Mechanism of Agarose Solution Studied by NMR Measurements2010

    • Author(s)
      B.Dai, S.Matsukawa
    • Organizer
      高分子討論会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2010-09-18
  • [Presentation] NMR法による多糖ゲル中での物質拡散の測定2010

    • Author(s)
      清水諒人, 松川真吾
    • Organizer
      高分子討論会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2010-09-18
  • [Presentation] ヒトの咀嚼挙動を変化させる食品のレオロジー特性2010

    • Author(s)
      神山かおる
    • Organizer
      日本バイオレオロジー学会バイオレオロジーリサーチフォーラム
    • Place of Presentation
      東京医科歯科大学(招待講演)
    • Year and Date
      2010-09-09
  • [Presentation] ハイドロコロイドによる食品のテクスチャーコントロールと咀嚼・嚥下・消化・吸収2010

    • Author(s)
      西成勝好
    • Organizer
      日本バイオレオロジー学会バイオレオロジーリサーチフォーラム
    • Place of Presentation
      東京医科歯科大学(招待講演)
    • Year and Date
      2010-09-09
  • [Presentation] ゲル状食品中の水の動的挙動の広幅NMRによる計測2010

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      日本食品科学工学会研究小集会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(招待講演)
    • Year and Date
      2010-09-03
  • [Presentation] アガロースのゲル形成と冷却速度との関係2010

    • Author(s)
      森高初恵, 鶴田真菜, 永井久美
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
  • [Presentation] 寒天-ゼラチン混合ゲルの咀嚼・嚥下特性の評価2010

    • Author(s)
      井上悠季、佐川敦子、森高初恵
    • Organizer
      日本調理科学会 平成22年度大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2010-08-27
  • [Presentation] Effects of non-starch polysaccharides on gelatinization and retrogradation of starch2010

    • Author(s)
      K.Nishinari
    • Organizer
      Symposium on Starch Physicochemical and Physiological Aspects, IUFoST World Congress of Food Science and Technology
    • Place of Presentation
      Cape Town(招待講演)
    • Year and Date
      2010-08-25
  • [Presentation] Effects of mechanical properties of solid food on mastication of humansas measured by electromyography2010

    • Author(s)
      K.Kohyama, T.Sasaki, F.Hayakawa
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      Hokkaido University
    • Year and Date
      2010-08-06
  • [Presentation] In situ Observation of Heat-and Pressure-Induced Gelation of Methylcellulose Aqueous Solutions2010

    • Author(s)
      L.Su, Z.Wang, Y.Minamikawa, N.Kometani, K.Nishinari
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      Hokkaido University
    • Year and Date
      2010-08-06
  • [Presentation] Influence of the thickening agent exerted on masticatory function2010

    • Author(s)
      A.Sagawa, N.Kobayashi, E.Kogure, A.Nakajima, I.Murakami, F.Hayakawa, H.Moritaka
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      Hokkaido University
    • Year and Date
      2010-08-06
  • [Presentation] Influence of thermal history on the galation of polysaccharide2010

    • Author(s)
      H.Moritaka, A.Sagawa, F.Hayakawa
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      Hokkaido University
    • Year and Date
      2010-08-06
  • [Presentation] Texture analysis of some food gels by human mastication measurements2010

    • Author(s)
      K.Kohyama
    • Organizer
      The 10th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Shanghai Jiao Tong University, China
    • Year and Date
      2010-06-23
  • [Presentation] Time-course analysis of texture and sourness of gummy jellies2010

    • Author(s)
      F.Hayakawa, Y.Kazami, S.Fujimoto, H.Kikuchi, K.Kohyama
    • Organizer
      The 10th International Hydrocolloids Conference
    • Place of Presentation
      Shanghai Jiao Tong University, China
    • Year and Date
      2010-06-21
  • [Presentation] 食塊の力学特性および咽頭部の移動速度に及ぼす増粘剤濃度の影響2010

    • Author(s)
      森高初恵, 鶴田真菜, 永井久美
    • Organizer
      日本家政学会 第62回大会
    • Place of Presentation
      広島大学
    • Year and Date
      2010-05-29

URL: 

Published: 2012-07-19  

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