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2012 Fiscal Year Annual Research Report

食品ゲルの咀嚼過程におけるフレーバーリリースと食品ゲルの構造・物性との関係の解明

Research Project

Project/Area Number 22240076
Research InstitutionOsaka City University

Principal Investigator

西成 勝好  大阪市立大学, 大学院生活科学研究科, 名誉教授 (10254426)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 神山 かおる  独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 上席研究員 (00353938)
山田 恭正  同志社女子大学, 生活科学部, 教授 (20200751)
松川 真吾  東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 准教授 (30293096)
森高 初恵  昭和女子大学, 生活機構研究科, 教授 (40220074)
菊崎 泰枝  奈良女子大学, 生活環境学部, 教授 (60291598)
Project Period (FY) 2010-04-01 – 2013-03-31
Keywordsフレーバーリリース / 甘味強度 / 塩味強度 / エステル / 圧縮 / 破断挙動 / 時間-強度法 / GCMS
Research Abstract

ショ糖および寒天濃度の異なる各種寒天ゲルの一軸圧縮による破壊で放出されたショ糖量を簡易糖度計およびHPLCで定量した。ショ糖濃度が20wt%以下の場合は、ショ糖を寒天の溶解後に加えないと、ゲル強度が減少する現象が見られた。寒天およびショ糖濃度の増加に伴いゲル強度は増加し、ショ糖の放出率は寒天濃度の増加に伴い減少した。また、徐冷ゲルと急冷ゲルを比較すると、徐冷ゲルの方がゲル強度が大きくなったが、ショ糖の放出率には有意差が認められなかった。
寒天・ショ糖ゲルの訓練パネルによる甘味感覚の時間-強度法による官能評価を行った。ショ糖濃度が高い程、甘味の最大強度が高く、そこに至るまでの時間が長く、甘味強度-時間曲線下の面積が増大した。一方、寒天濃度が高い程、ショ糖濃度が同じでも甘味が弱く、最大強度を感じる時間が遅く、味を感じている時間には寒天濃度の影響が認められなかった。
食塩を含む寒天ゲルに垂直応力を加えるに従い、食塩の放出量は増え、亀裂が入るまでの大変形下ではさらに放出量が増えた。MRIでは、試料内部の亀裂を確認することは出来なかった。大きさと分子量の異なるアガロースゲルを用いて、塩味強度を評価した結果、小さいゲルは大きいゲルよりも少ない咀嚼回数で塩味強度が増加し、低分子量のアガロースゲルの方が塩味強度が高かった。
バナナの主要な香気成分(鍵化合物)である4種のエステルを含む合計21種のエステルを添加したショ糖含有寒天ゲルを密閉容器で窒素気流下、37℃でホモジナイズし、リリースされたフレーバーをGCMSで分析した。GCMS分析による結果ではエステル分子の炭素数が多いほどリリース量が減少する傾向が見られた。このことからエステルのリリースは疎水性のみならず、分子サイズや、炭素鎖が直鎖状か分岐状かという構造の違いに起因していると考えられた。またTIC保持時間とリリース率の3次近似式を得た。

Current Status of Research Progress
Reason

24年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

24年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (53 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (13 results) (of which Peer Reviewed: 11 results) Presentation (38 results) (of which Invited: 8 results) Book (2 results)

  • [Journal Article] 食品の口腔プロセスの解析2013

    • Author(s)
      神山かおる
    • Journal Title

      化学工学

      Volume: 77巻 2号 Pages: 91-94

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Molecular Mobility and Microscopic Structure Changes in κ-Carrageenan Solutions Studied by Gradient NMR2013

    • Author(s)
      Q.Zhao, T.Brenner, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Carbohydrate polymers

      Volume: 95 Pages: 458-464

    • DOI

      10.1016/j.carbpol.2013.02.049

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Failure in a soft gel: Delayed failure and the dynamic yield stress2013

    • Author(s)
      T.Brenner, S.Matsukawa, K.Nishinari, R.Johannsson
    • Journal Title

      Journal of Non-Newtonian Fluid Mechanics

      Volume: 196 Pages: 1-7

    • DOI

      10.1016/j.jnnfm.2012.12.011

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of heating-cooling on rheological properties of tapioca starch paste with and without xanthan gum2013

    • Author(s)
      P.Chantaro, R.Pongsawatmanit, K.Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 13 Pages: 183-194

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2012.10.026

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Diffusion of probe polymer in gellan gum solutions during gelation process studied by gradient NMR2012

    • Author(s)
      M.Shimizu, T.Brenner, R.Liao, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 26 Pages: 28-32

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] NMR Studies of the Gelation Mechanism and Molecular Dynamics in Agar Solutions2012

    • Author(s)
      B.Dai, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 26 Pages: 181-186

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Gelation of gellan - A review2012

    • Author(s)
      E.R.Morris, K.Nishinari, M.Rinaudo
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 28 Pages: 373-411

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2012.01.004

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Estimation of Hydrodynamic Screening Length in κ-carrageenan Aqueous System through Probe Diffusion Using Gradient NMR2012

    • Author(s)
      Q.Zhao, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Polymer Journal

      Volume: 44 Pages: 901-906

    • DOI

      10.1038/pj.2012.107

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Elucidation of Gelation Mechanism and Molecular Interactions of Agarose in Solution by 1H-NMR2012

    • Author(s)
      D.Bona, S.Matsukawa
    • Journal Title

      Carbohydrate Research

      Volume: 365 Pages: 38-45

    • DOI

      10.1016/j.carres.2012.10.005

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of Gelling Conditions on Physical Property and Network Structure in Polysaccharide Gels2012

    • Author(s)
      S.Matsukawa, R.Shimada, K.Matsui
    • Journal Title

      Proceedings of the Polymer Processing Society 28th Annual Meeting

      Volume: O-12 Pages: 622-623

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Polymer Science Approach to Food Rheology and Processing2012

    • Author(s)
      K.Nishinari
    • Journal Title

      Proceedings of the Polymer Processing Society 28th Annual Meeting

      Volume: O-12 Pages: 117-118

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 混合ジェランガム系におけるゲルの物性評価とゲル化機構の解明2012

    • Author(s)
      新庄礼佳, 松川真吾
    • Journal Title

      Foods and Food Ingredients Journal of Japan

      Volume: 217 Pages: 170-176

  • [Journal Article] 食品の解析および研究手法の新潮流2012

    • Author(s)
      松川真吾, 林佳奈子
    • Journal Title

      日本冷凍空調学会誌

      Volume: 87 Pages: 565-570

  • [Presentation] 寒天ゲルの破壊によるフレーバーリリース

    • Author(s)
      山田恭正, 垣見奈々美, 玉井愛海, 西成勝好
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学
  • [Presentation] 多糖ゲルの網目構造と水透過性

    • Author(s)
      山本彩起子, 上野成美, 松川真吾
    • Organizer
      第24回高分子ゲル研究討論会
    • Place of Presentation
      東京大学
  • [Presentation] Effect of Gelling Conditions on Physical Property and Network Structure in Polysaccharide Gels

    • Author(s)
      S.Matsukawa, R.Shimada, K.Matsui
    • Organizer
      28th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS-28)
    • Place of Presentation
      Pattaya (Thailand)
  • [Presentation] Polymer Science Approach to Food Rheology and Processing

    • Author(s)
      K.Nishinari
    • Organizer
      28th International Conference of the Polymer Processing Society (PPS-28)
    • Place of Presentation
      Pattaya (Thailand)
    • Invited
  • [Presentation] 多糖類ゲルの水の透過性に関する研究

    • Author(s)
      山本彩起子, 上野成美, 松川真吾
    • Organizer
      第50回高分子と水に関する討論会
    • Place of Presentation
      東京工業大学
  • [Presentation] Application of gradient NMR to studies on polysaccharide gel systems

    • Author(s)
      S.Matsukawa
    • Organizer
      UWS Symposium on NMR Imaging and Diffusion
    • Place of Presentation
      Sydney
    • Invited
  • [Presentation] Gelation Mechanism in mixed polysaccharide solutions studied by NMR

    • Author(s)
      S.Matsukawa
    • Organizer
      GelSympo2012
    • Place of Presentation
      Tsukuba
  • [Presentation] レオロジー特性の異なるゲル状食品の咀嚼・嚥下動態-寒天ゲルの甘味のTime-Intensity法による解析-

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代, 島田宏美, 風見由香利, 西成勝好
    • Organizer
      第60回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
  • [Presentation] NMR法による混合カラギーナンのゲル化機構の解明とその物性への影響

    • Author(s)
      廖 榕強, 石橋三希, 武藤高明, 松川真吾
    • Organizer
      第61回高分子討論会
    • Place of Presentation
      名古屋工業大学
  • [Presentation] ゲル化条件の異なる多糖ゲルの物性と網目構造に関する研究

    • Author(s)
      松川真吾, 嶋田亮太, 松井奏美
    • Organizer
      第61回高分子討論会
    • Place of Presentation
      名古屋工業大学
  • [Presentation] 多糖ゲルにおける網目構造と応力下での溶媒放出挙動に関する研究

    • Author(s)
      林佳奈子, 上野成美, 松川真吾
    • Organizer
      第61回高分子討論会
    • Place of Presentation
      名古屋工業大学
  • [Presentation] 混合多糖ゲル中の物質拡散制御と磁場勾配NMR測定による評価

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      第61回高分子討論会
    • Place of Presentation
      名古屋工業大学
  • [Presentation] Sucrose Release from Agar Gels: Effect of Texture of Gels, CompressionSpeed and Sucrose Concentration

    • Author(s)
      K.Yang, Z.Wang, F.Hayakawa, K.Kohyama, K.Nishinari
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回(2012年)大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
  • [Presentation] 食品ゲルの破壊によるバナナのフレーバーリリース

    • Author(s)
      山田恭正, 玉木友梨, 西成勝好
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回(2012年)大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
  • [Presentation] 冷却速度がジェランガムのゲル化挙動と物性に与える影響

    • Author(s)
      松井奏美, 嶋田亮太, 笛田秀人, 中川由里絵, 松川真吾
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回(2012年)大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
  • [Presentation] Formation of Egg-Yolk Lecithin Micelles Studied by Gradient NMR

    • Author(s)
      N.Fafaungwithayakul, S.Matsukawa
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回(2012年)大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
  • [Presentation] 混合多糖ゲルの物性と分子運動性

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      第39回食品の物性に関するシンポジウム
    • Place of Presentation
      酪農学園大学
    • Invited
  • [Presentation] 咀嚼回数によるアガロースゲルのテクスチャー特性及び呈味強度の影響

    • Author(s)
      板津彩虹, 森髙初惠
    • Organizer
      日本調理科学会 平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
  • [Presentation] 咀嚼回数によるアガロースゲルのテクスチャー特性及び呈味強度の影響

    • Author(s)
      K.Yang, Z.Wang, 西成勝好, 菊崎泰枝, 早川文代, 神山かおる
    • Organizer
      日本調理科学会 平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
  • [Presentation] Hydrocolloids controlling the texture and flavor release

    • Author(s)
      K.Nishinari
    • Organizer
      16th World Congress of Food Science and Technology
    • Place of Presentation
      イグアス国際会議場(ブラジル)
    • Invited
  • [Presentation] Sucrose release from agar gels as studied by uniaxial compression and sensory evaluation

    • Author(s)
      Z.Wang, K.Yang, F.Hayakawa, K.Kohyama, K.Nishinari
    • Organizer
      2nd International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      ボーヌ国際会議場(フランス)
  • [Presentation] Oral processing of hydrocolloid gels of various textures measured using electromyography by humans

    • Author(s)
      K.Kohyama, F.Hayakawa, H.Shimada, Y.Kazami, S.Nakao, S.Ishihara, T.Funami
    • Organizer
      2nd International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      ボーヌ国際会議場(フランス)
  • [Presentation] Effects of the mechanical properties of food on the tongue movement measured by ultrasound imaging

    • Author(s)
      Z.Gao, M.Taniwaki, H.Shimada, T.Funami, K.Kohyama
    • Organizer
      2nd International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      ボーヌ国際会議場(フランス)
  • [Presentation] プローブ分子の拡散測定による網目構造評価

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      田中豊一記念シンポジウム2012
    • Place of Presentation
      酪農学園大学
    • Invited
  • [Presentation] ゲル中の水のNMR測定

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      水科学会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Invited
  • [Presentation] 拡散

    • Author(s)
      松川真吾
    • Organizer
      第34回高分子と水・分離に関する研究会講座
    • Place of Presentation
      東京工業大学
    • Invited
  • [Presentation] 多糖ゲルにおける網目構造と応力下での溶媒放出挙動に関する研究

    • Author(s)
      林佳奈子, 上野成美, 松川真吾
    • Organizer
      第61回高分子学会年次大会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
  • [Presentation] 食品の咀嚼・嚥下過程の解析

    • Author(s)
      神山かおる
    • Organizer
      食品ハイドロコロイドセミナー2012
    • Place of Presentation
      日本教育会館
    • Invited
  • [Presentation] In situ observation of sol-gel transition of agarose aqueous solution studied by fluorescence measurement

    • Author(s)
      L.Su, Z.Wang, Y.Minamikawa, N.Kometani, K.Nishinari
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] Gelation Mechanism of Mixed Solution of Native- and Deacylated-gellan Gum Studied by Dynamic Viscoelasticity and NMR Measurements

    • Author(s)
      S.Matsukawa, A.Shinsho
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] Rheological properties of tapioca starch and xanthan gum mixtures as affected by heating-cooling

    • Author(s)
      P.Chantaro, R.Pongsawatmanit, K.Nishinari
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] Physical properties, network structure and gelation mechanism in mixed carrageenan gels

    • Author(s)
      R.Liao, M.Ishibashi, T.Mutoh, S.Matsukawa
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] The extraction, structure and rheological properties of funorans from the red alga Gloiopeltis tenax

    • Author(s)
      R.Tuvikene, M.Robal, S.Matsukawa, Y.Tashiro, H.Ogawa
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] Monometallic salts of carrageenans: Structural stability and rheology

    • Author(s)
      M.Robal, R.Tuvikene, K.Truus, S.Matsukawa
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] Sol-gel processes of red algal galactans studied by gradient NMR and circular dichroism measurements

    • Author(s)
      R.Tuvikene, M.Robal, S.Matsukawa, Y.Tashiro, H.Ogawa
    • Organizer
      11th International Hydrocolloid Conference
    • Place of Presentation
      Purdue University (USA)
  • [Presentation] 食品ゲルのテクスチャーとフレーバーリリース 1.ショ糖添加寒天ゲルからのショ糖のリリース

    • Author(s)
      菊崎泰枝, 大倉花鈴, 西成勝好
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
  • [Presentation] 食品ゲルのインビトロ咀嚼過程におけるフレーバーリリースとゲルのテクスチャー

    • Author(s)
      山田恭正, 大久保祐希, 佐竹由香, 島田美聡, 西成勝好
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
  • [Presentation] 混合ジェラン系における粘弾性評価とNMR法によるゲル化機構の解明

    • Author(s)
      新庄礼佳, 松川真吾
    • Organizer
      日本レオロジー学会 第39年会
    • Place of Presentation
      東京大学
  • [Book] Physical Gels from Biological and Synthetic Polymers2013

    • Author(s)
      M.Djabourov, K.Nishinari, S.B.Ross-Murphy
    • Total Pages
      368
    • Publisher
      Cambridge University Press
  • [Book] Relations between mastication variables, mechanical properties and sensory sores of cheese samples with various textures, in Gums and Stabilisers for the Food Industry 16, P. A. Williams and G. O. Phillips Eds.2012

    • Author(s)
      K.Kohyama, F.Hayakawa, T.Sasaki
    • Total Pages
      pp.331-338 全429頁の部分
    • Publisher
      Royal Society of Chemistry (RSC) Publishing

URL: 

Published: 2014-07-24  

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