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2012 Fiscal Year Final Research Report

Analysis of swallowing flow and elucidation of mechanical characteristic of foods for prevention of pulmonary aspiration

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 22500739
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionShowa Women's University

Principal Investigator

MORITAKA Hatsue  昭和女子大学, 生活機構研究科, 教授 (40220074)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) SHIGA Seigo  昭和女子大学, 生活機構研究科, 教授 (50196367)
Project Period (FY) 2010 – 2012
Keywords食塊 / 嚥下 / 咀嚼 / 力学特性 / 食塊の移動特性
Research Abstract

In three sizes of agar gels (crush gel, 3.5 mm cube gel, 15mm cube gel), the destruction by chewing was affected in the size of gel. The influence of a thickening agent on the destructive process of a fish meat sausage changed with kinds of thickening agent. The relationship between the intra-oral shear rate and shear stress revealed that potato starch had a high shear rate but low shear stress, while guar gum and xanthan gum had a low shear rate and high shear stress. The maximum velocity in the pharyngeal region of vegetable juices with carrot puree decreased with increasing carrot puree concentrations significantly.

  • Research Products

    (26 results)

All 2012 2011 2010

All Journal Article (12 results) (of which Peer Reviewed: 10 results) Presentation (10 results) Book (4 results)

  • [Journal Article] サイズの異なる寒天ゲルの咀嚼および嚥下特性2012

    • Author(s)
      北出晶美、樫木宏美、小林央樹、森高初惠
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻 Pages: 369-377

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Relation between the rheological properties and the swallowing characteristics of vegetable juices fortified with carrot puree2012

    • Author(s)
      Moritaka H., Sawamura S., Kobayashi M., Kitade M., Nagata K
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology and Biochemistry

      Volume: Vol.76 Pages: 429-435

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 米飯の熱特性,感覚特性とグリセミックインデックスに及ぼす寒天の影響2012

    • Author(s)
      森高初惠、中西由季子、不破眞佐子、谷井涼子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 45巻 Pages: 115-122

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 個体分散ゾル食塊の咽頭部移動速度と客観・主観評価に及ぼすゾル濃度の影響2012

    • Author(s)
      森高初惠
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46巻 Pages: 115-122

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Influenece of thickners on the fragmentation of fish meat sausage by mastication2012

    • Author(s)
      Sagawa A., Kobayashi N., Moritaka H
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology and Biochemistry

      Volume: Vol.75 Pages: 2105-2111

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ゾル状およびゲル状モデル食品の咽頭部における食塊の移動特性2011

    • Author(s)
      森高初惠
    • Journal Title

      New Food Industry

      Volume: 11巻 Pages: 9-19

  • [Journal Article] 寒天-ゼラチン混合ゲルの嚥下特性と力学特性の関係2011

    • Author(s)
      井上悠季、佐川敦子、森高初惠
    • Journal Title

      日本官能評価学会誌

      Volume: 15巻 Pages: 107-119

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of change in cooling rate on the gelation of sodium-type gellan gum2011

    • Author(s)
      Moritaka H., Sagawa A., Funami T., Kubota K
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science. Japan

      Volume: Vol.44 Pages: 7-14

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 水溶性高分子ゾル・ゲルの力学特性と嚥下特性の関係2011

    • Author(s)
      森高初惠
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 44巻 Pages: 1-6

  • [Journal Article] 固体分散ペーストの咀嚼・嚥下に及ぼす摂食量の影響2010

    • Author(s)
      佐川敦子、金子仁美、寺島真美恵、志賀清悟、 森高初惠
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 57巻 Pages: 503-516

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] パンの性状に及ぼす未加熱紅麹添加の影響2010

    • Author(s)
      高橋真美、森高初惠
    • Journal Title

      日本官能評価学会誌

      Volume: 14巻 Pages: 100-108

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Flow velocity of a bolus in the pharynx and rheological properties of agar and gelatin2010

    • Author(s)
      Moritaka H., Nakazawa F
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: Vol.41 Pages: 139-152

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 炭酸飲料嚥下時の舌と硬口蓋の接触様相(2012

    • Author(s)
      森高初惠
    • Organizer
      第60回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(愛知県)
    • Year and Date
      2012-09-28
  • [Presentation] 咀嚼回数によるアガロースゲルのテクスチャー特性及び呈味強度の影響2012

    • Author(s)
      北出昌美、森高初惠
    • Organizer
      日本調理科学会 平成 24 年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学(秋田県)
    • Year and Date
      2012-08-25
  • [Presentation] 増粘剤添加が炭水化物の消化性および力学特性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      佐川敦子、森高初惠
    • Organizer
      日本調理科学会 平成 24 年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学(秋田県)
    • Year and Date
      2012-08-25
  • [Presentation] 炭酸飲料嚥下時の舌圧評価2012

    • Author(s)
      森高初惠
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学(大阪府)
    • Year and Date
      2012-05-13
  • [Presentation] 炭酸飲料嚥下時の舌圧と咽頭部における速度との関係2012

    • Author(s)
      森高初惠
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会(京都)
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-24
  • [Presentation] 寒天ゲルの咀嚼・嚥下特性に及ぼす摂食時サイズの影響2011

    • Author(s)
      北出昌美、森高初惠
    • Organizer
      第59回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      桐生市市民文化会館(群馬県)
    • Year and Date
      2011-10-06
  • [Presentation] 食用ゲルの力学特性と飲み込み特性2011

    • Author(s)
      森高初惠
    • Organizer
      第60回高分子討論会
    • Place of Presentation
      金沢大学(石川県)
    • Year and Date
      2011-09-28
  • [Presentation] にんじんピューレ添加野菜ジュースの咀嚼・嚥下特性2011

    • Author(s)
      森高初惠
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
    • Year and Date
      2011-09-11
  • [Presentation] にんじんピューレ添加野菜飲料のテクスチャー特性2011

    • Author(s)
      森高初惠
    • Organizer
      日本調理科学会 平成 23 年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学(群馬県)
    • Year and Date
      2011-08-30
  • [Presentation] サイズの異なる寒天ゲルの咀嚼および嚥下特性2011

    • Author(s)
      北出昌美、森高初惠
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学 (群馬県)
    • Year and Date
      2011-08-30
  • [Book] N ブックス調理科学2012

    • Author(s)
      森高初惠
    • Total Pages
      216
    • Publisher
      建帛社
  • [Book] マスター食品学2012

    • Author(s)
      小関正道、森高初惠
    • Total Pages
      184
    • Publisher
      建帛社
  • [Book] ポケット食品・調理実験辞典2012

    • Author(s)
      高橋幸資、森高初惠
    • Total Pages
      168
    • Publisher
      明誠企画株式会社
  • [Book] 進化する食品テクスチャー研究2012

    • Author(s)
      山野善正、森高初惠
    • Total Pages
      536
    • Publisher
      エヌ・ティー・エヌ

URL: 

Published: 2014-08-29  

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