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2012 Fiscal Year Final Research Report

Integrated research on local knowledge of food

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 22510266
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Area studies
Research InstitutionOsaka University

Principal Investigator

SUMIMURA Yoshinori  大阪大学, グローバルコラボレーションセンター, 准教授 (30332753)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) UEDA Akiko  大阪大学, グローバルコラボレーションセンター, 特任准教授 (90467522)
Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) SI Qinfu  大阪大学, グローバルコラボレーションセンター, 特任准教授 (40452445)
Project Period (FY) 2010 – 2012
Keywords援助・地域協力 / 人類学 / 開発学 / ローカル・ナレッジ
Research Abstract

In this study, we researched on the local knowledge about the food in Vietnam, Bhutanand Siberia, and compared research results from three points of view cultural anthropology, development studies and ecological anthropology. As a result, it was found that in accordance with the progress of modernization, there is a difference in the correlation between natural environment, food and human beings in each subject and region. Then we considered the complex situation of the market economy and modern knowledge, we constructed a framework for area studies on local knowledge.

  • Research Products

    (12 results)

All 2013 2012 2011 Other

All Journal Article (8 results) Book (3 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Nutritional status of mothers and children in a mountainous commune in Ninh Binh province in Viet Nam2012

    • Author(s)
      Yoshinori Sumimura, Trinh Hong Son
    • Journal Title

      Journal of International Health

      Volume: vol.27, no.4 Pages: 363-371

  • [Journal Article] ベトナムにおける栄養と食の安全2011

    • Author(s)
      住村欣範
    • Journal Title

      住村欣範編著『ベトナムにおける栄養と食の安全』 GLOCOL BOOKLET

  • [Journal Article] 関係性、充足、バランス:国民総幸福量(GNH)の視点と実践2011

    • Author(s)
      上田晶子
    • Journal Title

      科学

      Volume: 81(6) Pages: 540-545

  • [Journal Article] エヴェンキ人と"肉"(トナカイとヘラジカを中心に):文化と生態の視点から2011

    • Author(s)
      思沁夫
    • Journal Title

      鄂温克族研究

      Pages: 59-71

  • [Journal Article] 北方少数民族の伝統食から食文化の"個性"と"多様性"の可能性と課題を考える(原文 中国語)2011

    • Author(s)
      思沁夫
    • Journal Title

      中国農業学報

      Volume: III期 Pages: 122-141

  • [Journal Article] ニンビン省フーロック社における母子の栄養状態と影響要因

    • Author(s)
      Trinh Hong Son, 住村欣範
    • Journal Title

      ベトナムにおける栄養と食の安全

  • [Journal Article] ベトナムにおける高齢化と栄養-タイビン省での取り組みから

    • Author(s)
      住村欣範、Pham Ngoc Khai
    • Journal Title

      ベトナムにおける栄養と食の安全

  • [Journal Article] モンゴル高原における自然環境と遊牧生活:遊牧民の経験から

    • Author(s)
      思沁夫
    • Journal Title

      ユーラシア乾燥地域の農耕民と牧畜民

      Pages: 1-19

  • [Book] メコン:海外フィールドスタディの経験から2013

    • Author(s)
      住村欣範
    • Total Pages
      81-86
    • Publisher
      GLOCOL
  • [Book] ベトナムにおける栄養と食の安全2011

    • Author(s)
      住村欣範
    • Total Pages
      111
    • Publisher
      GLOCOL
  • [Book] 中国における食品の安全・安心

    • Author(s)
      思沁夫
    • Total Pages
      145
    • Publisher
      GLOCOL
  • [Remarks]

    • URL

      http://www.glocol.osaka-u.ac.jp/research/kaken/225102660.html

URL: 

Published: 2014-08-29  

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