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2013 Fiscal Year Final Research Report

The study of the regional development in the traditional food and drink snd to use them for the activation of the rural region

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 22520801
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Human geography
Research InstitutionUniversity of Miyazaki

Principal Investigator

NAKAMURA Shusaku  宮崎大学, 教育文化学部, 教授 (00305062)

Project Period (FY) 2010-04-01 – 2014-03-31
Keywords地域伝統文化 / 飲酒嗜好 / 伝統的魚介類食 / 地域振興 / ツーリズム / 熊本県 / 大分県
Research Abstract

The aim of this study is to clarify the regional development, change in alcohol drinking preferences and traditional seafood meals in Kumamoto and Oita prefecture. Kumamoto prefecture enjoyed the 5 types of alcohol drinking preference and the 7 types of traditional seafood meals. On the other hand,
Oita prefecture enjoyed the 7 types of alcohol drinking preference and the 11 types of traditional seafood meals. The regional development in alcohol drinking preferences and traditional seafood meals are the important cultural treasure of the region. Therefore, it is necessary not only to keep a record of them, but also to use them for the activation of the rural region.

  • Research Products

    (13 results)

All 2014 2013 2012 2011

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (3 results) (of which Invited: 1 results) Book (5 results)

  • [Journal Article] 大分県域における伝統的魚介類食の地域的展開2013

    • Author(s)
      中村周作
    • Journal Title

      地理空間

      Volume: 6巻2号 Pages: 121-139

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 大分県域における飲酒嗜好の地域的展開2013

    • Author(s)
      中村周作
    • Journal Title

      宮崎大学教育文化学部紀要社会科学

      Volume: 30号 Pages: 11-36

  • [Journal Article] 大分県における水産業の展開2013

    • Author(s)
      中村周作
    • Journal Title

      宮崎大学教育文化学部紀要社会科学

      Volume: 30号 Pages: 1-9

  • [Journal Article] 大分県域における伝統的魚介類食の分布展開-住民アンケート調査の成果-2013

    • Author(s)
      中村周作
    • Journal Title

      宮崎大学教育文化学部紀要社会科学

      Volume: 29号 Pages: 15-43

  • [Journal Article] 熊本県域における伝統的魚介類食の分布展開-住民アンケート調査の成果-2011

    • Author(s)
      中村周作
    • Journal Title

      宮崎大学教育文化学部紀要社会科学

      Volume: 25号 Pages: 25-51

  • [Presentation] 大分県域における伝統的魚介類食の地域的展開2013

    • Author(s)
      中村周作
    • Organizer
      第62回歴史地理学会大会
    • Place of Presentation
      於砺波文化会館
    • Year and Date
      20130000
  • [Presentation] 熊本-酒と肴の文化地理-2011

    • Author(s)
      中村周作
    • Organizer
      地理空間学会大会
    • Place of Presentation
      筑波大学
    • Year and Date
      20110000
    • Invited
  • [Presentation] 熊本県域における飲酒嗜好の地域的展開2011

    • Author(s)
      中村周作
    • Organizer
      日本地理学会春季学術大会
    • Place of Presentation
      明治大学
    • Year and Date
      20110000
  • [Book] (単著)酒と肴の文化地理-大分の地域食をめぐる旅-2014

    • Author(s)
      中村周作
    • Total Pages
      179
    • Publisher
      原書房
  • [Book] (共著)漁業、魚、海をとおして見つめる地域2013

    • Author(s)
      林紀代美・中村周作他
    • Total Pages
      153-165
    • Publisher
      冬弓舎
  • [Book] (単著)熊本酒と肴の文化地理-文化を核とする地域おこしへの提言-2012

    • Author(s)
      中村周作
    • Total Pages
      215
    • Publisher
      熊本出版文化会館
  • [Book] (共著)モンスーンアジアのフードと風土2012

    • Author(s)
      横山智・荒木一視・松本淳・中村周作他
    • Total Pages
      149-168
    • Publisher
      明石書店
  • [Book] (共著)日本の地誌10九州・沖縄2012

    • Author(s)
      野澤秀樹・堂前亮平・手塚章・中村周作他
    • Total Pages
      429-434
    • Publisher
      朝倉書店

URL: 

Published: 2015-07-16  

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