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2012 Fiscal Year Annual Research Report

加水分解酵素を糖転移酵素に変換する新技術の開発~アノマー保持型・反転型をこえて~

Research Project

Project/Area Number 22580099
Research InstitutionHokkaido University

Principal Investigator

森 春英  北海道大学, (連合)農学研究科(研究院), 准教授 (80241363)

Project Period (FY) 2010-04-01 – 2013-03-31
Keywords糖転移 / 酵素反応機構 / オリゴ糖
Research Abstract

本研究では,加水分解酵素(アノマー保持・反転型の両者)改変酵素を作出しオリゴ糖の効率的生産への応用利用を示す.
1.アノマー保持型酵素:ミツバチαグルコシダーゼの機能(下記3点)に強く関与するホットスポットを改変した.すなわちわずか2アミノ酸残基の変異により,(1)基質特異性(ショ糖・マルトオリゴ糖),(2)糖転移率,(3)転移生成物の結合特異性(α1,4およびα1,6)が著しく変化した.マルトースからパノース,ショ糖からエルロースやテアンデロースを効率良く生成する変異酵素が作出された.変異酵素による触媒速度は,転移反応のために通常のミカエリス・メンテン式から逸脱し,高基質濃度により活性化または活性抑制の場合があり,これらは加水分解-転移反応モデルにより解釈された.
2.アノマー反転型:(1) アノマー反転型加水分解酵素(GA酵素,トレハラーゼ)に一次構造上類似する転移酵素(DD酵素)を解析した.1. 求核触媒残基をAla, Serに置換した酵素は,通常の基質に対する活性を失うが,通常の基質ではないβフッ化糖を基質として転移する,グライコシンターゼ活性を示した.酸塩基触媒残基変異酵素は,通常の基質に対する活性を失うが,良い脱離基を持つαフッ化糖には作用した.以上により,DD酵素の触媒残基を生化学的に決定した.2. GA酵素の触媒中心近傍の16アミノ酸残基のうち,DD酵素では保存されない7アミノ酸残基を解析した.求核触媒残基周辺の3残基のGA酵素型への変換によりDD活性は失われ,この領域がDD活性に必須であることが示された.(2) アノマー反転型トレハラーゼのグライコシンターゼ化に成功した.作出したサブサイト-1変異酵素は,塩基触媒変異酵素よりも高効率でβフッ化グルコースからトレハロース合成を触媒した.サブサイト+1変異を導入し, ガラクトース,タロース等を含む2糖が合成された.

Current Status of Research Progress
Reason

24年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

24年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (14 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 3 results) Presentation (11 results)

  • [Journal Article] Enzymatic Synthesis of Acarviosyl-maltooligosaccharides Using Disproportionating Enzyme 1.2013

    • Author(s)
      Tagami T, Tanaka Y, Mori H, Okuyama M, and Kimura A
    • Journal Title

      Biosci Biotechnol Biochem.

      Volume: 77 Pages: 312-319

    • DOI

      DOI:10.1271/bbb.120732

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] A Novel Metabolic Pathway for Glucose Production Mediated by α-Glucosidase-catalyzed Conversion of 1,5-Anhydrofructose.2012

    • Author(s)
      Kim YM
    • Journal Title

      Journal of Biological Chemistry

      Volume: 287 Pages: 22441-22444

    • DOI

      10.1074/jbc.C112.360909

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Amino Acids in Conserved Region II Are Crucial to Substrate Specificity, Reaction Velocity, and Regioselectivity in the Transglucosylation of Honeybee GH-13 α-Glucosidases.2012

    • Author(s)
      Ngiwsara L
    • Journal Title

      Biosci Biotechnol Biochem.

      Volume: 76 Pages: 1967-1974

    • DOI

      10.1271/bbb.120473

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Identification of a key residue for regioselectivity of α-glucosidase from Schwanniomyces occidentalis2012

    • Author(s)
      Kyung-Mo Song
    • Organizer
      第26回International Carbohydrate Symposium
    • Place of Presentation
      Hotel Melia Castilla(スペイン)
    • Year and Date
      20120725-20120726
  • [Presentation] Domain organization and catalytic amino acids of dextran dextrinase: structural similarity to inverting glucodextanase (or glucoamylase) in catalytic domain2012

    • Author(s)
      Sadahiro J
    • Organizer
      第26回International Carbohydrate Symposium
    • Place of Presentation
      Hotel Melia Castilla(スペイン)
    • Year and Date
      20120725-20120726
  • [Presentation] Amino acid residues in conserved region II involved in specific function of European honeybee (Apis mellifera) α-glucosidase isozymes2012

    • Author(s)
      Ngiwsara L
    • Organizer
      第26回International Carbohydrate Symposium
    • Place of Presentation
      Hotel Melia Castilla(スペイン)
    • Year and Date
      20120725-20120726
  • [Presentation] Production and characterization of recombinant α-glucosidase from Podospora anserina which reveals high regioselectivity for α-1,3-glucosidic linkage2012

    • Author(s)
      Kyung-Mo Song
    • Organizer
      Plant and Seaweed Polysaccharides Symposium
    • Place of Presentation
      La Cite, Nantes events center (フランス)
    • Year and Date
      20120718-20120719
  • [Presentation] Structural insights into specificity for long-chain substrates of sugar beet α-glucosidase.

    • Author(s)
      Takayoshi Tagami
    • Organizer
      Plant and Seaweed Polysaccharides Symposium
    • Place of Presentation
      La Cite, Nantes events center (フランス)
  • [Presentation] Enzymatic synthesis of acarviosyl-maltooligosaccharides and their inhibitory effects on α-glucosidase

    • Author(s)
      Tagami, T
    • Organizer
      第26回International Carbohydrate Symposium
    • Place of Presentation
      Hotel Melia Castilla(スペイン)
  • [Presentation] Identification of amino acids responsible for the substrate specificity in a novel α-glucosyltransferase from Bacillus species.

    • Author(s)
      Aoyama Y
    • Organizer
      Conference on Agricultural Biodiversity and Sustainability 2012 (CABS2012)
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌)
  • [Presentation] Conversion of Trehalose Hydrolase into Oligosaccharide Synthase by Mutation around the Catalytic Amino Acid

    • Author(s)
      Hirauchi, T
    • Organizer
      Conference on Agricultural Biodiversity and Sustainability 2012 (CABS2012)
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌)
  • [Presentation] Acarviosyl-maltooligosaccharideの酵素合成とテンサイα-glucosidaseに対する基質アナログとしての利用

    • Author(s)
      田上 貴祥
    • Organizer
      日本応用糖質科学会H24大会
    • Place of Presentation
      東京農工大(東京・府中)
  • [Presentation] デキストラン合成酵素dextran dextrinaseの触媒残基およびその機能の決定

    • Author(s)
      貞廣 樹里
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
  • [Presentation] Purification and characterization of nigerose-producing enzyme from Podospora anserina

    • Author(s)
      Kyung-Mo SONG
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)

URL: 

Published: 2014-07-24  

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