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2012 Fiscal Year Final Research Report

Analysis of changes of pollenosis-related class-2 allergen levels in major agricultural products.

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 22580150
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Food science
Research InstitutionKinki University

Principal Investigator

MORIYAMA Tatsuya  近畿大学, 農学部, 准教授 (60239704)

Project Period (FY) 2010 – 2012
Keywordsアレルゲン / 農作物 / 変動解析 / 花粉症 / 食物アレルギー
Research Abstract

The major pan-allergens, Betv1 homolog, profilin,and thaumatin-like protein, were cloned and expressed in bacteria. Obtained recombinant allergen proteins were used for antibody production. Produced antibodies were used for the analysis of changes of these pollenosis-related class 2 allergen levels in major agricultural products. These allergen levels were drastically changed for the variation of species, methods of culture, processing methods, cooking methods. In addition, causative allergens were determined in the various agricultual products.

  • Research Products

    (14 results)

All 2013 2012 2011 2010

All Journal Article (9 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (4 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] 植物性食品素材による新たな食物アレルギーリスク2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 2012(11) Pages: 36-42

  • [Journal Article] モモのアレルギーはどこまでわかっているのか2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      食生活

      Volume: 106(7) Pages: 41-45

  • [Journal Article] 豆乳による口腔アレルギー症候群の2例2012

    • Author(s)
      吉田珠英、近藤享子、石黒直子、森山達哉、川島 眞
    • Journal Title

      皮膚科の臨床

      Volume: 54 Pages: 418-422

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] クラス1およびクラス2の両方が関与したと考えた豆乳によるアナフィラキシーの1例2011

    • Author(s)
      飯島茂子, 森山達哉
    • Journal Title

      Journal of Environmental Dermatology and Cutaneous Allergology

      Volume: 5(5) Pages: 439-449

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 大豆アレルゲンの多様性と味噌の低アレルゲン性の検証2011

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      日本醸造協会誌 (Journal of the Brewing society of Japan)

      Volume: 106(10) Pages: 645-655

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ピーナッツアレルギー : 果物類のOASおよび豆乳アレルギーとの合併例2011

    • Author(s)
      原田 晋、田中 功、有津 崇、田中 昭、森山達哉
    • Journal Title

      皮膚科臨床33

      Volume: (5) Pages: 479-482

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食物アレルゲンの多様性とそのリスク低減化戦略2010

    • Author(s)
      森山達哉, 小川 正
    • Journal Title

      食品工業

      Volume: 53(12) Pages: 75-87

  • [Journal Article] 食物アレルギーの現状と対策-大豆アレルゲン除去食品の創出と流通機構の構築2010

    • Author(s)
      小川 正, 森山達哉
    • Journal Title

      生活衛生

      Volume: 54(2) Pages: 93-105

  • [Journal Article] 牛蒡アレルゲンの同定2010

    • Author(s)
      石川博康, 熊野高行, 角田孝彦, 森山達哉
    • Journal Title

      日本皮膚科学会雑誌

      Volume: 120(11) Pages: 2219-2222

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 「大豆クラス2食物アレルゲンGlym4の精製、特性解析及びモノクローナル抗体作製」2013

    • Author(s)
      末森祐輔、木下恵利、矢野えりか、崎川貴文、財満信宏、森山達哉、河村幸雄
    • Organizer
      日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      宮城
    • Year and Date
      2013-03-27
  • [Presentation] リコンビナント・アレルゲン及び抗アレルゲン抗体を用いた抗原解析2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第24回日本アレルギー学会春季臨床大会シンポジウム
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2012-05-12
  • [Presentation] 「大豆クラス2食物アレルゲンGlym3の多様性と特性解析」2010

    • Author(s)
      末森祐輔、近重順帆、矢野えりか、村瀬浩、水野雅敏、森山達哉、河村幸雄
    • Organizer
      2010年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      奈良
    • Year and Date
      2010-10-03
  • [Presentation] 「大豆アレルギーにおける大豆プロフィリンGlym3の関与について2010

    • Author(s)
      足立厚子, 井上友介, 金澤典子, 松尾正文, 佐々木祥人, 森山達哉
    • Organizer
      第22回日本アレルギー学会春季臨床大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2010-05-09
  • [Book] "低アレルゲン化大豆加工食品の開発(免疫機能性食品の基礎と応用)"2010

    • Author(s)
      森山達哉、小川 正
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      シーエムシー出版

URL: 

Published: 2014-08-29  

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