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2010 Fiscal Year Annual Research Report

味覚情報伝達神経回路の可視化と形成維持機構の解明

Research Project

Project/Area Number 22688010
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

石丸 喜朗  東京大学, 大学院・農学生命科学研究科, 特任助教 (10481045)

Keywords味覚 / 脳・神経 / 解剖学 / 酸味受容体 / トランスジェニックマウス / シナプストレーサー
Research Abstract

味覚コーディング機構を解明する端緒として、酸味情報を伝達する神経回路を可視化する目的で、酸味受容細胞特異的に経シナプストレーサー分子コムギ胚芽レクチン(WGA)を発現するトランスジェニック(Tg)マウスの作出を試みた。研究代表者自身が発見した酸味受容体PKD1L3遺伝子の5'上流約10kbをWGA遺伝子の発現制御領域として用いて、2系統のTgマウス(PKD1L3-WGA)を確立した。二重in situハイブリダイゼーション法と二重免疫染色法を用いた解析から、PKD1L3-WGAマウスでは、WGAのmRNAとタンパク質はいずれも、有郭乳頭と葉状乳頭味蕾において、内在のPKD1L3と同じ味細胞に共発現した。酸味受容細胞特異的に外来遺伝子を発現誘導する制御領域として、このPKD1L3遺伝子の5'上流約10kbが適切であることが判明した。次に、味神経の細胞体が存在する顔面神経膝神経節と迷走神経節状神経節・舌咽神経下神経節では、抗WGA抗体を用いた免疫染色法によって、輸送されたWGAタンパク質が検出された。この事実は、電気生理学的に証明されていた鼓索神経の葉状乳頭への投射が、初めて解剖学的に示されたことを意味する。さらに高次の延髄孤束核においても、主に舌咽神経の投射領域で強いシグナルが観察された。以上のように、舌後方の有郭・葉状乳頭の酸味受容細胞から、延髄孤束核に至る酸味情報伝達神経回路の可視化に成功した。現在、酸味と甘・うま味や苦味の情報伝達神経回路の関係を解明することを目的として、各神経細胞段階におけるWGAシグナルを、甘味・うま味TIR3-WGAマウスや苦味T2R5-WGAマウスと比較解析している。

  • Research Products

    (20 results)

All 2011 2010 Other

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results) Presentation (13 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] The single pore residue Asp(523) in PKD2L1 determines Ca(2+) permeation of the PKD1L3/PKD2L1 complex.2011

    • Author(s)
      Fujimoto, C., et al
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun.

      Volume: 404 Pages: 946-951

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Interaction between PKD1L3 and PKD2L1 through their transmembrane domains is required for localization of PKD2L1 at taste pores in taste cells of circumvallate and foliate papillae.2010

    • Author(s)
      Ishimaru, Y., et al
    • Journal Title

      FASEB J.

      Volume: 24 Pages: 4058-4067

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Characterization of the beta-D-glucopyranoside binding site of the human bitter taste receptor hTAS2R16.2010

    • Author(s)
      Sakurai, T., et al
    • Journal Title

      J.Biol.Chem.

      Volume: 285 Pages: 28373-28378

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The human bitter taste receptor, hTAS2R16, discriminates slight differences in the configuration of disaccharides.2010

    • Author(s)
      Sakurai, T., et al
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun.

      Volume: 402 Pages: 402595-402601

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Surface plasmon resonance analysis on interactions of food components with a taste epithelial cell model.2010

    • Author(s)
      Miyano, M., et al
    • Journal Title

      J.Agric.Food Chem.

      Volume: 58 Pages: 11870-11875

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Expression of the stress-related genes for glutathione S-transferase and ascorbate peroxidase in the most-glycinin-deficient soybean cultivar Tous an205 during seed maturation.2010

    • Author(s)
      Narikawa, T., et al
    • Journal Title

      Biosci.Biotechnol.Biochem.

      Volume: 74 Pages: 1976-1979

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 酸味情報伝達神経回路の可視化2011

    • Author(s)
      山本くるみ、石丸喜朗、應本真、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] 酸味受容体PKD1L3/PKD2L1のカルシウム透過に重要な酸性アミノ酸残基の同定2011

    • Author(s)
      石丸喜朗, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] カプサイシン感受性と辛味受容体TRPV1遺伝子の一塩基多型解析2011

    • Author(s)
      張帆, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] 酸刺激に応答する酸味受容体候補PKD1L3/2L1の活性評価法の改良2011

    • Author(s)
      石井翔, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] 苦味を呈する二糖(ゲンチオビオース)のヒト苦味受容体における認識機構の解析2011

    • Author(s)
      櫻井敬展, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] チーズに含まれる苦味抑制物質の同定と活性評価2011

    • Author(s)
      本間亮丞, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-27
  • [Presentation] アカゲザル苦味受容体TAS2R遺伝子の発現解析2011

    • Author(s)
      阿部美樹, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-26
  • [Presentation] シロイヌナズナシグナルペプチドペプチダーゼ(AtSPP)のRNAiノックダウン株を用いた機能解析2011

    • Author(s)
      養田直倫, ら
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2011-03-26
  • [Presentation] PKD2L1はマウス酸味応答に関与する2010

    • Author(s)
      堀尾奈央, ら
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場(福岡)
    • Year and Date
      2010-09-09
  • [Presentation] PKD2L1はマウス酸味応答に関与する2010

    • Author(s)
      堀尾奈央, ら
    • Organizer
      NEURO2010
    • Place of Presentation
      神戸コンベンションセンター(兵庫)
    • Year and Date
      2010-09-04
  • [Presentation] The interaction between PKD1L3 and PKD2L1 through their transmembrane domains is required for localization of PKD2L1 protein at taste pore in taste cells of circumvallate and foliate papillae2010

    • Author(s)
      Ishimaru, Y., et al
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences (AChemS)
    • Place of Presentation
      アメリカ合衆国タンパ
    • Year and Date
      2010-04-23
  • [Presentation] PKD2L1 is required for normal chorda tympani nerve responses to acids2010

    • Author(s)
      Horio, N., et al
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences (AChemS)
    • Place of Presentation
      アメリカ合衆国タンパ
    • Year and Date
      2010-04-23
  • [Presentation] Segregated populations of fish taste bud cells express T2R bitter taste receptor genes in a genomic cluster-dependent manner2010

    • Author(s)
      Okada, S., et al
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences (AChemS)
    • Place of Presentation
      アメリカ合衆国タンパ
    • Year and Date
      2010-04-22
  • [Remarks]

    • URL

      http://park.itc.u-tokyo.ac.jp/tastescience/index.html

URL: 

Published: 2012-07-19  

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