• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2023 Fiscal Year Annual Research Report

Understanding Eating Well in Contemporary Japan using Capability Approach and its Application to Food Education

Research Project

Project/Area Number 22KJ1515
Allocation TypeMulti-year Fund
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

上田 遥  東京大学, 東洋文化研究所, 助教

Project Period (FY) 2023-03-08 – 2024-03-31
Keywords潜在能力 / 食の豊かさ / well-being / 食の再帰的近代 / 食生活の戦後体制
Outline of Annual Research Achievements

最終年度は、以下3つの研究課題に取り組んできた。1)現代日本の「善き食生活」の中心的内容となっている家族主義的規範(主食主菜副菜、共食、1日3食など)形成および脱構築(崩食)プロセスを既存統計および関連論文を用いて解明した。2)ブータンの国民総幸福指数(GNH)に用いられる多次元型well-being測定手法を応用して、現代日本における「善き食生活」の統合指標化を行った。測定の結果、「4人に2人」が豊かな食生活を送っていること、年齢格差・性別格差が大きいこと、所得格差は認められないことが明らかになった。3)日本の「善き食生活」の内容を相対化させるため、前年度の台湾調査に引き続き、本年度は中国人消費者(20-60歳代男女)を対象にした食生活アンケート調査を実施・分析した。「激動の中国」とはいわれるが、食の再帰的近代(第二の食の近代)の典型症状である「崩食」現象はまだ顕著化していないことを明らかにした。
食の豊かさは人それぞれで曖昧である、こうした従来の見解から一歩踏み出すため、本研究では2021-2023年度の3年間をかけて、現代日本における「食の豊かさ」の歴史的変遷、理論的基礎、全国市民アンケート調査やシングルマザーへのインタビュー調査からアクチュアルな食生活の実態把握に努めてきた。本研究の最も重要な結論が、現代日本では「経済的に裕福であるからといって、食生活も豊かになるとは限らないこと」を明らかにしたことである。そして、こうした結論は潜在能力アプローチを基礎にした「食の豊かさ」の統合型指標の開発という手法的前進により可能になった。これらの成果は(別の科研費課題「食の貧困」の成果とあわせて)『食の豊かさ 食の貧困:近現代日本の規範と実態』(24年夏季出版、科研費出版助成)としてまとめることができた。

  • Research Products

    (6 results)

All 2024 2023

All Journal Article (4 results) Presentation (1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] シングルマザーの食生活規範と実態2024

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      フードシステム研究

      Volume: 30 Pages: 237~242

    • DOI

      10.5874/jfsr.23.30.4_8

  • [Journal Article] 現代=再帰的近代における食育の研究2024

    • Author(s)
      上田遥
    • Journal Title

      農業

      Volume: 1712 Pages: 31~40

  • [Journal Article] School Lunch Programme in Taiwan: History, Promotion Systems and Challenges in Compressed Food Modernity2023

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 81 Pages: 310~318

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.81.310

  • [Journal Article] Backgrounds and Challenges of Food Education Policy in Taiwan: Risk or Chance in the Reflexive Food Modernity?2023

    • Author(s)
      Ueda Haruka
    • Journal Title

      Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition

      Volume: 32 Pages: 339~347

    • DOI

      10.6133/apjcn.202309_32(3).0005

  • [Presentation] シングルマザーの食生活規範と実態2023

    • Author(s)
      上田遥
    • Organizer
      日本フードシステム学会2023年度大会
  • [Book] 食の豊かさ 食の貧困:近代日本の規範と実態(近刊)2024

    • Author(s)
      上田遥
    • Total Pages
      500
    • Publisher
      名古屋大学出版会

URL: 

Published: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi