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2013 Fiscal Year Final Research Report

How does ecological cooking affect food functionality and palatability ?

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 23300272
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (B)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits, studies on eating habits
Research InstitutionKansai University of Welfare Sciences

Principal Investigator

MATOBA Teruyoshi  関西福祉科学大学, 健康福祉学部, 客員教授 (10027196)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) KITAO Satoshi  大阪樟蔭女子大学, 学芸学部, 教授 (40150081)
ANDO Mami  大阪樟蔭女子大学, 学芸学部, 准教授 (50234183)
TAKAMURA Hitoshi  奈良女子大学, 研究院生活環境科学系, 准教授 (70202158)
Project Period (FY) 2011-04-01 – 2014-03-31
Keywords調理と機能性成分 / 食品物性 / エネルギー / 調味料 / 加熱調理
Research Abstract

This research was accomplished to propose the right "ecology cooking" that can maintain functionality and palatability in order to realize the eco-friendly eating habits. Foods were cooked to get the similar hardness by several cooking procedures. CO2 discharge was calculated for each procedure, and the functionality and palatability of cooked foods were determined. Microwave oven cooking tended to decrease CO2 discharge compared to gas. However, microwave cooking with salt or soy sauce tended to increase CO2 discharges compared to other seasonings.

  • Research Products

    (10 results)

All 2014 2013 2012 Other

All Presentation (9 results) Remarks (1 results)

  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討~醤油またはみりんを用いた場合の消費一次エネルギー消費量および CO_2 排出量~2014

    • Author(s)
      安藤真美, 北尾悟, 高村仁知, 的場輝佳
    • Organizer
      日本調理科学会平成26年度大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2014-08-30
  • [Presentation] Effects of Seasoning During Ecological Cooking on Food Functionality2014

    • Author(s)
      H. Takamura, K. Yagi, S. Kitao, M. Ando, T. Matoba
    • Organizer
      2014 Annual Meeting of Institute of Food Technologists (IFT14)
    • Place of Presentation
      New Orleans, LA, USA
    • Year and Date
      2014-06-24
  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討-調味料が機能性と CO_2 排出量に及ぼす影響-2014

    • Author(s)
      高村仁知, 八木京子, 安藤真美, 北尾悟, 的場輝佳
    • Organizer
      日本家政学会第66回大会
    • Place of Presentation
      北九州
    • Year and Date
      2014-05-25
  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討と調味料の影響2013

    • Author(s)
      八木京子, 藪崎友歌, 南風原千夏, 安藤真美, 北尾悟, 的場輝佳, 高村仁知
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部第40回研究発表会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2013-12-07
  • [Presentation] Effects of Ecological Cooking Procedures on Food Functionality2013

    • Author(s)
      H. TAKAMURA, M. UDAGA WA, A. FUKATSU, S. KITAO, M. ANDO, T. MATOBA
    • Organizer
      2013 Annual Meeting of Institute of Food T echnologists (IFT13)
    • Place of Presentation
      Chicago, IL, USA
    • Year and Date
      2013-07-15
  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討-調味料を用いた場合の消費一次エネルギー量および CO_2 排出量-2013

    • Author(s)
      安藤真美, 松本真由子, 長谷川朋子, 北尾悟, 高村仁知, 的場輝佳
    • Organizer
      日本家政学会第65回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2013-05-19
  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討-調味料を用いた場合に調理法が機能性に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      高村仁知, 八木京子, 藪崎友歌, 安藤真美, 北尾悟, 的場輝佳
    • Organizer
      日本家政学会第65回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2013-05-18
  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討(2)調理操作の違いが機能性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      高村仁知, 宇田川みすず, 深津歩美, 北尾悟, 安藤真美, 的場輝佳
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田
    • Year and Date
      2012-08-25
  • [Presentation] エコロジー調理に適した調理法の検討(1)同一物性を得るために必要なエネルギー消費量の測定2012

    • Author(s)
      松本真由子, 長谷川朋子, 北尾悟, 安藤真美, 高村仁知, 的場輝佳
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田
    • Year and Date
      2012-08-25
  • [Remarks]

    • URL

      http://www.food.nara-wu.ac.jp/foodcook/eco/

URL: 

Published: 2015-06-25  

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