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2014 Fiscal Year Annual Research Report

フェノール性化合物およびその亜硝酸との反応産物による澱粉消化抑制

Research Project

Project/Area Number 23500968
Research InstitutionKyushu Dental College

Principal Investigator

高浜 有明夫  九州歯科大学, 歯学部, 教授 (30106273)

Project Period (FY) 2011-04-28 – 2015-03-31
Keywords澱粉消化 / ポリフェノール類 / 疎水性 / カテキン類 / ジニトロソカテキン / チオシアン酸付加物
Outline of Annual Research Achievements

ポリフェノール類は、胃腔条件で、亜硝酸と反応して様々な化合物に変化する。この年度は、リンゴおよびアズキに含まれているカテキン類と亜硝酸との反応産物の同定を行った。これらの反応産物が明らかになれば、それらを単離して澱粉消化にどのような影響を与えるかについての研究が可能になる。
まず、リンゴのメタノール抽出液を唾液と混合すると、りんごに含まれている(+)-カテキン、(-)-エピカテキン、およびプロシアニジンB2の速やかな消費が観察され、その消費に伴って、ジニトロソカテキン、ジニトロソエピカテキン、およびジニトロソプロシアニジンB2の精製が確認された。アズキの抽出液を唾液と混合した場合も、リンゴの場合と同様に、胃腔条件でアズキカテキンのニトロソ化が観察された。
続いて行った研究は、ジニトロソカテキンおよびジニトロソエピカテキンと亜硝酸との更なる反応が可能であるかどうかであった。これらのジニトロソ化合物は、亜硝酸でキノン体に酸化された。一般的にキノン体は胃腔条件で唾液に含まれているチオシアン酸と反応できることを我々は示してきているので、これらジニトロソカテキン類由来のキノン体もチオシアン酸と反応できるかどうか調べた。その結果、ジニトロソカテキン類の6’の炭素にチオシアン酸が結合した化合物が生成することが分かった。
ここ数年間の我々の研究から、ポリフェノール類による澱粉消化抑制は、ポリフェノールの澱粉への疎水的結合によるものであることが明らかになってきている。ジニトロソカテキンのチオシアン酸付加物の疎水性はカテキンより大きいので、もし、この付加物が胃腔で生成すれば、カテキン類の胃腔での反応産物による澱粉消化抑制も可能になってくる。

  • Research Products

    (7 results)

All 2015 2014

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results,  Acknowledgement Compliant: 5 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Quercetin-7-glucoside suppresses nitrite-induced formation of dinitrosocatechins and their quinones in catechin/nitrite systems under stomach simulating conditions2015

    • Author(s)
      Morina, F., Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S., Veljovic-Jovanovic, S.
    • Journal Title

      Food and Function

      Volume: 6 Pages: 219-229

    • DOI

      10.1039/c4o00695j

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Reactions of polyphenols in masticated apple fruit with nitrite under stomach simulating conditions: Formation of nitroso compounds and thiocyanate conjugates2015

    • Author(s)
      Hirota, S., and Takahama, U.
    • Journal Title

      Food Research International

      Volume: xx Pages: yy-zz

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2015.05.018

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Reactions of apple fruit polyphenols with nitrite under conditions of the gastric lumen: Generation of nitric oxide and formation of nitrosocatechins.2014

    • Author(s)
      Hirota, S. and Takahama, U.
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 20 Pages: 439-447

    • DOI

      10.3136/fstr.20.439

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Interactions between (+)-catechin and quercetin during their oxidation by nitrite under the conditions simulating the stomach2014

    • Author(s)
      Veljovic-Jovanovic, S., Morina, F., Yamauchi, R., Hirota, S., and Takahama, U.
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 62 Pages: 4951-4959

    • DOI

      10.1021/jf500860s

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] Reactions of (+)-catechin with salivary nitrite and thiocyanate under conditions simulating the gastric lumen: Production of dinitrosocatechin and its thiocyanate conjugate2014

    • Author(s)
      Takahama, U., Yamauchi, R., and Hirota, S.
    • Journal Title

      Free Radical Research

      Volume: 48 Pages: 956-966

    • DOI

      10.3109/10715762.2014.920121

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Presentation] Interaction of quercetin with radicals derived from catechin and dinitrosocatechin under the conditions simulating the gastric lumen.2014

    • Author(s)
      Tahakama U., Morina F., Veljovic-Javanovic S., Yamauchi R., Hirota S.
    • Organizer
      14th International Nutrition and Diagnostics Conference
    • Place of Presentation
      Hotel DAP, Prague
    • Year and Date
      2014-09-02 – 2014-09-05
  • [Presentation] 胃腔条件下での亜硝酸による 6,8-ジニトロソカテキンの 酸化に対するケルセチンおよびケルセチン配糖体の影響2014

    • Author(s)
      F. Morina, S. Veljovic-Jovanovic, 山内亮、廣田幸子、高濱有明夫
    • Organizer
      第61回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-30

URL: 

Published: 2016-06-01  

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