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2013 Fiscal Year Annual Research Report

新規HPLC-ESR装置による食品成分の活性酸素消去活性のオンライン評価

Research Project

Project/Area Number 23580166
Research InstitutionKyoto Institute of Technology

Principal Investigator

田嶋 邦彦  京都工芸繊維大学, 工芸科学研究科, 教授 (50163457)

Keywordsスーパーオキソドラジカル / 青果物 / 抗酸化物質 / HPLC-ESR装置
Research Abstract

青果物の水溶性成分(Ws)の活性酸素に対する抗酸化活性を評価しようとする研究が注目されている。青果物のWsにはタンパク質、核酸、糖質、脂質、アミノ酸、遷移金属および代謝物が含まれ、それらが個々の2次反応速度定数[ki]と濃度[Aoxi]で活性酸素種(ROS)と並列的に反応する。本研究では、スーパーオキシドラジカルの測定対象とするHPLC-ESR1法によって青果物Wsに含まれる抗酸化活性物質を詳細に検討し、主要な抗酸化活性成分の帰属およびそれらの総活性に対する寄与(比抗酸化活性)の解析法を確立した。
ESRクロマトグラフのピーク面積(Sj)はある溶出成分jのkj値と濃度[Aoxj]の積に相関することから、比抗酸化活性(Fj %)はSjと総面積(Σ Si)の比として算出した(2)。  Fj = kj [Aoxj]/Σki [Aoxi] ∝Sj /ΣSi (2)
ブロッコリの各溶出成分のFj 値(%)は次のように算出した;HMW(br1, 73 %)、Asc(br2, 5 %)、Tyr(br3, 7 %)、dT(br4, 7 %)、Trp(br6, 3 %)および未知成分p5(br5, 3 %)。さらに、ほうれん草の溶出ピークsp1 (8.5 min)、sp3 (10.6 min)、sp5 (13.4 min)、sp6 (13.4 min)に含まれる主な抗酸化成分(Fj %)は、それぞれHMW(24%)、Asc (12%)、Tyr(6 5%)、G(3%)と帰属した。sp7(33%)およびsp8(20%)はほうれん草に特有の抗酸化成分であり、268および368 nmの長波長領域に吸収極大を有するフラボノイド誘導体の可能性が高い。このように、青果物に含まれるスーパーオキシドラジカル消去活性物質の比活性を数値化する唯一の方法論として、HPLC-ESR法の有用性が支持された。

  • Research Products

    (8 results)

All 2014 2013

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Development of Flow-injection Spin-trapping ESR System for Estimation of Second Order Rate Constants for Reactions of a Superoxide Anion Radical and Selected Phenolic Compounds2014

    • Author(s)
      Sakurai, Y., Nakajima, A., Kanaori, K., Tajima, K.
    • Journal Title

      Chemistry Letters

      Volume: No. 4 Pages: 527-529

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Ability of Water-Soluble Biosubstances to Eliminate Hydroxyl and Superoxide Radicals Examined by Spin-Trapping ESR Measurements: Two-Dimensional Presentation of Antioxidative Ability2013

    • Author(s)
      Nakajima, A., Masuda, Y., Matsuda, F., Tajima, K., Sameshima, H., Ikenoue, T.
    • Journal Title

      Bioscience Biotechnology and Bochemistry,

      Volume: 77 Pages: 324-331

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Abilities of Antioxidants to Eliminate the Peroxyl Radical Derived from 2,2'-Azobis(2-Amidinopropane) Dihydrochloride (AAPH)2013

    • Author(s)
      Nakajima, A., Masuda, Y., Matsuda, F., Tajima, K., Sameshima, H., Ikenoue, T.
    • Journal Title

      Applied Magnetic Resonance,

      Volume: 44 Pages: 997-1005

    • DOI

      10.1007/s00723-013-0463-9

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluation of the Antioxidant Abilities of Water-Soluble Biosubstances Using the ORAC-ESR Assay in Combination with the Hydroxyl and Superoxide Radical-Eliminating Abilities2013

    • Author(s)
      Nakajima, A., Masuda, Y., Matsuda, F., Tajima, K., Sameshima, H., Ikenoue, T.
    • Journal Title

      Applied Magnetic Resonance,

      Volume: 44 Pages: 1419-1430

    • DOI

      10.1007/s00723-013-0491-5

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] NMR analysis of xanthine:cytosine mismatch in DNA duplex2013

    • Author(s)
      Imagawa, T., Pack, SP., Kanaori, K., Tajima, K.,
    • Organizer
      The 40th International symposium on Nucleic Acids Chemistry 2013
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Year and Date
      20131111-20131113
  • [Presentation] 流通型ESR法による青果物のスーパーオキシドラジカル消去活性の精密解析2013

    • Author(s)
      田嶋邦彦、山口智子、田中宏治、櫻井康博、金折賢二、服部 玄
    • Organizer
      第52会電子スピンサイエンス学会
    • Place of Presentation
      大宮ソニックシティ
    • Year and Date
      20131024-20131024
  • [Presentation] HPLC-ESR法によるタケノコの水溶性成分に含まれるスーパーオキシドラジカル消去活性物質の探索2013

    • Author(s)
      山口智子、田中宏治、櫻井康博、金折賢二、田嶋邦彦
    • Organizer
      第17回ESRフォーラム研究会
    • Place of Presentation
      九州大学
    • Year and Date
      20130719-20130719
  • [Presentation] 青果物におけるフリーラジカル消去活性物質の成分評価2013

    • Author(s)
      服部 玄、山口智子、田中宏治、櫻井康博、徳田尚美、金折賢二、田嶋邦彦
    • Organizer
      第66回酸化ストレス学会
    • Place of Presentation
      名古屋ウイング愛知
    • Year and Date
      20130614-20130614

URL: 

Published: 2015-05-28  

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