• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2013 Fiscal Year Final Research Report

Regulation of meat taste by diet: Studies of gene expression and metabolome analysis of muscle

Research Project

  • PDF
Project/Area Number 23580366
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Zootechnical science/Grassland science
Research InstitutionNiigata University

Principal Investigator

FUJIMURA Shinobu  新潟大学, 自然科学系, 准教授 (20282999)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) KADOWAKI Motoni  新潟大学, 自然科学系, 教授 (90126029)
Project Period (FY) 2011 – 2013
Keywords食肉 / 呈味成分 / アミノ酸代謝 / リジン / 筋肉 / 飼料 / メタボローム / グルタミン酸
Research Abstract

We investigated the relationships between feeds and meat qualities including taste active components. We have previously shown that free glutamate (Glu) content in meat was significantly increased by dietary Lysine and BCAA contents. However, the mechanism of free Glu synthesis by dietary amino acids in meat is unclear. In mRNA gene expression and metabolome analysis, lysine degradation pathway of muscle contributed to free Glu in meat. And some amino acids also related to the meat quality. These results suggest that dietary amino acids were important for meat quality.

  • Research Products

    (23 results)

All 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (16 results) Book (2 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] おいしさと健康にかかわる鶏肉の成分と評価2013

    • Author(s)
      藤村忍、渡邊源哉、甲斐慎一
    • Journal Title

      鶏の研究

      Volume: 8 Pages: 18-23

  • [Journal Article] 鶏肉の呈味成分及び飼料が食味に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      藤村忍
    • Journal Title

      科学飼料

      Volume: 57(9) Pages: 347-350

  • [Journal Article] Effect of dietary astaxanthin rich yeast, Phaffia rhodozyma, on meat quality of broiler chickens

    • Author(s)
      Perenlei G, Tojo H, Okada T, Kubota M, Kadowaki M, Fujimura S.
    • Journal Title

      Animal Science Journal

      Volume: (印刷中)

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 食餌性リジンによる筋肉イミダゾールジペプチドへの影響2014

    • Author(s)
      甲斐慎一、渡邊源哉、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第118回大会
    • Year and Date
      2014-03-28
  • [Presentation] 家禽への低リジン飼料給与による食肉の呈味変化とその代謝機構の解析2014

    • Author(s)
      渡邊源哉、小林裕之、石川玄、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第118回大会
    • Year and Date
      2014-03-27
  • [Presentation] 家禽への低リジン飼料給与による食肉の呈味成分量への影響2013

    • Author(s)
      渡邊源哉、小林裕之、石川玄、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第117回大会
    • Year and Date
      2013-09-09
  • [Presentation] 栄養条件が鶏もも肉の脂質とその風味に与える影響2013

    • Author(s)
      岡庭就祐、藤田むつみ、勝矢美波、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本味と匂学会第47回大会
    • Year and Date
      2013-09-07
  • [Presentation] Free Glutamate Content of Meat is Regutlated by Lysine Degradation Pathway in Muscle2013

    • Author(s)
      Watanabe G, Shibata M, Kubota M, Kadowaki M, Fujimura S.
    • Organizer
      19th Europen Symposium of Poultry Nutrition, PP-V71(1-4)
    • Place of Presentation
      Germany
    • Year and Date
      2013-08-27
  • [Presentation] 鶏肉の風味に対する脂肪酸の影響2013

    • Author(s)
      藤村忍、藤田むつみ、久保田真敏、門脇基二
    • Organizer
      日本畜産学会第116回大会
    • Year and Date
      2013-03-29
  • [Presentation] 食餌性バリンによる食肉呈味成分量及びBCAA異化酵素遺伝子への経時的影響2013

    • Author(s)
      山田茉由子、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第116回大会
    • Year and Date
      2013-03-28
  • [Presentation] リジン代謝経路による筋肉遊離グルタミン酸量制御機構の検討2013

    • Author(s)
      渡邊源哉、小林裕之、石川玄、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第116回大会
    • Year and Date
      2013-03-28
  • [Presentation] 食餌性ヒスチジンによる筋肉中イミダゾールジペプチドへの影響2013

    • Author(s)
      甲斐慎一、渡邊源哉、橋澤義憲、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第116回大会
    • Year and Date
      2013-03-28
  • [Presentation] 食餌性分岐鎖アミノ酸による筋肉遊離Glu量の調節機構の解明2012

    • Author(s)
      山田茉由子、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2012年度大会
    • Year and Date
      2012-10-27
  • [Presentation] メタボローム解析による食餌性リジン代謝の組織特異性及び調節機構の解明2012

    • Author(s)
      渡邊源哉、塩野智洋、伊藤友紀、小林裕之、石川玄、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第115回大会講演要旨集
    • Year and Date
      2012-03-29
  • [Presentation] メタボローム解析を用いたリジン代謝の組織特異性の研究:食肉の高品質化に向けた研究2011

    • Author(s)
      渡邊源哉、塩野智洋、伊藤友紀、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      第31回キャピラリー電気泳動シンポジウム
    • Year and Date
      2011-11-09
  • [Presentation] 食餌性Valによる食肉呈味成分量の制御及びその機構の解明2011

    • Author(s)
      山田茉由子、渡辺徹、石川玄、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      第31回キャピラリー電気泳動シンポジウム
    • Year and Date
      2011-11-09
  • [Presentation] 食肉の高品質化における食餌性リジン代謝の組織特異性及び調節機構の解明2011

    • Author(s)
      渡邊源哉、塩野智洋、伊藤友紀、渡邊裕也、小林裕之、柴田昌宏、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第114回大会講演要旨集
    • Year and Date
      2011-08-27
  • [Presentation] 食餌性分枝アミノ酸による食肉呈味成分量の制御及びその調節機構の解明2011

    • Author(s)
      渡辺徹、山田茉由子、石川玄、久保田真敏、門脇基二、藤村忍
    • Organizer
      日本畜産学会第114回大会講演要旨集
    • Year and Date
      2011-08-27
  • [Presentation] Evaluation of Meat Taste using Taste Sensor and Sensory Evaluation2011

    • Author(s)
      Kuwabara M, Kadowaki M, Fujimura S.
    • Organizer
      Congress Proceedings of 57^<th> International Congress of Meat Science and Technology
    • Year and Date
      2011-08-09
  • [Book] Application to Food : Meat., In Biochemical Sensors : Mimicking Gustatory and Olfactory Senses. Kiyoshi TOKO ed2013

    • Author(s)
      Fujimura S and Sasaki K.
    • Total Pages
      91-102
    • Publisher
      Pan Stanford Publishing PTE. Ltd.
  • [Book] アミノ酸科学の最前線-基礎研究を活かした応用戦略-

    • Author(s)
      鳥居邦夫、門脇基二監修、分担執筆、藤村忍
    • Publisher
      シーエムシー出版(印刷中)
  • [Remarks]

    • URL

      http://researchers.adm.niigata-u.ac.jp/html/895_ja.html

  • [Remarks]

    • URL

      http://www.agr.niigata-u.ac.jp/profile/fujimura/

URL: 

Published: 2015-07-16  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi