• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2012 Fiscal Year Annual Research Report

食品中全ビタミンB6化合物と貯蔵型B6の新酵素‐HPLC法による解析

Research Project

Project/Area Number 23650483
Research InstitutionKochi University

Principal Investigator

八木 年晴  高知大学, 教育研究部自然科学系, 教授 (90110759)

KeywordsビタミンB6 / 食品 / 母乳 / 味噌 / 寿司ネタ / 刺身 / 糖尿病合併症 / 食品成分表
Research Abstract

われわれが開発した6種類のビタミンB6化合物と貯蔵型ビタミンB6の全てを超高感度で定量できる分析法(新酵素-HPLC法あるいは4-ピリドキソラクトン転換HPLC法と称す)で,食品中のこれらの含有量を解析した.初めに分析試料の処理法を確立した.そしてまず,代表的な動物性食品と植物性食品数種を分析した.卵の黄身のピリドキサール5’-リン酸(PLP)を除いて,全ての食品中のB6化合物は良好な回収率で分析できた.食品中のB6の総含有量とB6化合物の相対含有量は食品ごとに大きく異なることがわかった.貯蔵型B6はニンジン,ニンニクといった植物性食品に少量含まれていた.鶏レバーには糖尿病合併症を予防する可能性のあるB6化合物,ピリドキサミン(PM)とピリドキサミン5’-リン酸(PMP)が多く含まれていた.ついで,寿司ネタとして用いられる各種刺身(魚肉等)中の含有量を分析した.カツオのたたきやマグロ等の海産の脂肪分の多いネタ中にB6が多く含まれていた.また,糖尿病合併症の予防と治療に有効であるとされるPMとPMPがこれらのネタ中に多く含まれていた.現在用いられている食品成分表の分析値に比べて,約2倍量のB6が含まれていることがわかった.次いで,大豆発酵食品中のB6含有量を分析した.味噌では,豆味噌である八丁味噌中のB6総含有量が最も高く,西京味噌の含有量と比べて約10倍高いことがわかった.濃口醤油は八丁味噌の70%程度のB6を含んでいた.さらに,乳児にとっての食品にあたる日本人母乳中の含有量を分析した.母乳中に最も多く含まれているB6化合物はピリドキサール(PL)であった.従来,日本人母乳中にはPLPが多く含まれるとされていたが,そうではなかった. B6の総含有量,その他のB6化合物の相対含有量について日本人母乳と米国人母乳とは類似した値となった.

  • Research Products

    (12 results)

All 2013 2012

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results) Presentation (5 results) (of which Invited: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Contents of all forms of vitamin B6, pyridoxine-β-glucoside and 4-pyridoxic acid in mature milk of Japanese women by 4-pyridoxolactone-conversion high performance chromatography.2013

    • Author(s)
      Yagi T., Iwamoto S., Mizuseki R., Furuya M., Nakayama K.
    • Journal Title

      J. Nutr. Sci. Vitaminol.

      Volume: 59 Pages: 9-15

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Crystal structure of pyridoxine 4-oxidase from Mesorhizobium loti.2013

    • Author(s)
      Mugo A.N., Kobayashi J., Yamasaki T., Mikami B., Ohnishi K., Yoshikane Y., Yagi T.
    • Journal Title

      Biochim. Biophys. Acta

      Volume: in press Pages: in press

    • DOI

      10.1016/j.bbapap.2013.03.004

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] All-enzymatic HPLC method for determination of individual and total contents of vitamin B6 in foods.2012

    • Author(s)
      Do H.T.V., Ide Y., Mugo A.N., Yagi T.
    • Journal Title

      Food & Nutr. Res.

      Volume: 56 Pages: 5409-5417

    • DOI

      DOI:10.3402/fnr.v56i0.5409

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Individual vitamin B6 contents in selected Japanese sushi toppings.2012

    • Author(s)
      Do H.T.V., Yagi, T.
    • Journal Title

      Int. J. Vitam. Nutr. Res.

      Volume: 63 Pages: 249-249

    • DOI

      DOI:10.3109/09637486.2011.639350

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Abnormality in expression levels of gluconeogenesis-related genes by high-dose supplementation with pyridoxamine in mice.2012

    • Author(s)
      Do, H.T.V., Toda, K., Saibara, T., Yagi, T.
    • Journal Title

      Int. J. Vitam. Nutr. Res.

      Volume: 82 Pages: 34-40

    • DOI

      DOI:10.1024/0300-9831/a00092

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The mll6786 gene encodes a repressor protein controlling the degradation pathway for vitamin B6 in Mesorhizobium loti.2012

    • Author(s)
      Nagase T., Mugo A.N., Chu H.N., Yoshikane Y., Ohnishi K., Yagi T.
    • Journal Title

      FEMS Microbiol. Lett.

      Volume: 329 Pages: 116-122

    • DOI

      DOI:10.1111/j.1574-6968.2012.02510.x

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ピリドキシン4-オキシダーゼの活性中心残基とその変異2013

    • Author(s)
      渡邊江里子
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第35回講演会(例会)
    • Place of Presentation
      高知大学
    • Year and Date
      20130126-20130126
  • [Presentation] 4-ピリドキシン酸転換HPLC法によるヒト赤血球・血漿中のピリドキサール・ピリドキサール5'-リン酸定量条件の検討と乳中4-ピリドキシン酸定量法2013

    • Author(s)
      水関梨江
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第35回講演会(例会)
    • Place of Presentation
      高知大学
    • Year and Date
      20130126-20130126
  • [Presentation] 大豆発酵食品中の全ビタミンB6化合物含有量2013

    • Author(s)
      大下浩子
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第35回講演会(例会)
    • Place of Presentation
      高知大学
    • Year and Date
      20130126-20130126
  • [Presentation] ビタミンB6酵素の基礎と応用2013

    • Author(s)
      八木年晴
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第35回講演会(例会)
    • Place of Presentation
      高知大学
    • Year and Date
      20130126-20130126
    • Invited
  • [Presentation] Crystal structure of pyridoxine 4-oxidase from Mesorhizobium loti2013

    • Author(s)
      Mugo Andrew Njagi
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第35回講演会(例会)
    • Place of Presentation
      高知大学
    • Year and Date
      2013-01-26
  • [Book] Enzymatic HPLC assay for all six vitamin B6 forms. In Food and Nutritional Components in Focus No. 4 B Vitamins and Folate: Chemistry, Analysis, Function and Effects2013

    • Author(s)
      Yagi T.
    • Total Pages
      335-352
    • Publisher
      The Royal Society of Chemistry

URL: 

Published: 2014-07-24  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi